Digitália

2022.12.09. 06:00

Ön is beszélhet a robottal, amelyik helyettesítheti az embereket

Immáron bárki elérheti az interneten, társaloghat a ChatGPT-vel, amiről tudós professzorok mondják, hogy élő beszédét, írásait elfogadnák az egyetemen. És nem jönnének rá, hogy nem a hallgatójuk írta.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sergey Tarasov

A ChatGPT egy olyan párbeszéd-alapú AI chatbot prototípusa, amely képes megérteni a természetes emberi nyelvet, és lenyűgözően részletes, művelt emberhez méltóan igényes, írott szöveget generál. A GPT – vagyis a Generative Pre-Train Transformer – a szöveggeneráló mesterséges intelligencia-család legújabb fejlesztése, az Elon Musk által alapított (Musk azóta kilépett az igazgatóságból) független kutatócég, az OpenAI alapítvány legújabb chatbotja.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulási technikák által kiképzett rendszert úgy tervezték, hogy beszélgetős internetes felületen keresztül információkat adjon és válaszoljon a kérdésekre.

Ez a párbeszédes forma nem csak azt teszi lehetővé a ChatGPT számára, hogy válaszoljon, de képes beismerni a hibáit, vitatni a szerinte helytelen következtetéseket és elutasítani a téves gondolatokat. És minél több emberrel beszél, annál többet tanul és tud.

Mi is kipróbálhatjuk vele a társalgást – természetesen csakis angolul –, ide kattintva regisztráció után ingyenesen lehet elérni a robotot. 

 

Az új chatbot eddig leginkább áhítatot, bámulatot és félelmet váltott ki.

Mi lesz ebből? És ez még csak a prototípus!

Greg Brockman, az OpenAI elnöke szerint öt nap alatt több mint egymillióan regisztráltak a tesztelésre – írja a The Guardian. A ChatGPT-beszélgetésekről készült képernyőképek százai terjednek a Twitteren, sokan olyan döbbenten beszélnek róla, mintha szoftver és varázslat keveréke lenne.

Eddig megszokhattuk, hogy a chatbotok – amiknek egyszerű változataival néhány cég telefonos ügyfélszolgálatán már mi is találkozhattunk – elképesztően buták tudnak lenni. Ez a helyzet most drámaian megváltozott.

A ChatGPT okos, rugalmas, van humora, vicceket talál ki; ha kérik, megfejt számítógépes kódokat, felsőoktatásban is elfogadható szintű esszéket ír, orvosi diagnózisokat értelmez, szöveges Harry Potter-játékokat alkot, több nehézségi szinten megmagyaráz tudományos fogalmakat.

Számos elképesztő feladatot kapott, amelyeket képes volt jól megoldani.

Az egyik Twitter-felhasználó például arra kérte, hogy „írjon egy biblikus hangzású verset a King James Biblia stílusában, s a költeményben magyarázza el, hogy miként lehet eltávolítani a mogyoróvajas szendvicset a videómagnóból”. Megírta! Az 1611-es óangol Biblia stílusában.

Más azt igényelte, hogy magyarázza el a mesterséges intelligencia mibenlétét, de minden mondatát egy kamasz szóhasználatával fogalmazza meg.

Kértek komolyabbat is. Például a ChatGPT igen jónak bizonyult abban, hogy segítsen a programozóknak észrevenni és kijavítani a kódjukban lévő bonyolult hibákat.

Aggasztóan erősnek tűnik az iskolai esszék készítésében. Sok tanár azt jósolja, hogy a ChatGPT és a hozzá hasonló eszközök a házi feladatok és vizsgák végét jelentik, ugyanis a diákok egyszerűen velük fogják megíratni a dolgozataikat.

Eddig a legtöbb mesterséges intelligencia chatbotnak nem voltak emlékei: minden új kérdésre üres lapról indult, nulláról kezdte feldolgozni, mivel nem tanult az előző beszélgetésekből. A ChatGPT viszont képes emlékezni, felidézi, amit a felhasználó korábban mondott neki: így aztán akár személyre szabott terápiás robotként is működhet majd.
Persze semmi esetre sem tökéletes – figyelmeztet a The New York Times szakírója.

Az a mód, ahogyan válaszokat generál – rendkívül leegyszerűsítve, valószínűségszámítással hozza ki, hogy egy szöveg mely részei tartoznak egymáshoz egy sorozatban, az internet minden részéről előhívott szövegpéldák milliárdjain alapuló statisztikai modell alapján –, ez hajlamossá teszi a rossz válaszadásra is. Néha látszólag egyszerű matematikai feladatokon vérzik el. Jellemző, hogy hétfőn a Stack Overflow programozói webhely moderátorai ideiglenesen megtiltották a felhasználóknak a ChatGPT-vel generált válaszok beküldését, mert a szakmai weboldalt ellepték a hibás vagy hiányos megoldások.

A Google robotjával ellentétben a ChatGPT nem térképezi fel az internetet az aktuális eseményekről szóló információkért, s mivel csak 2021-ig tanították, tudása az addig elsajátított dolgokra korlátozódik, onnét kezdve fogalma sincs a világ történéseiről. Egyes válaszai így bizony elavultnak tűnnek.

Mivel sokmilliárd képzési adattal rendelkezik az emberiség minden elképzelhető nézetet tartalmazó tudástáraiból, ez bizonyos értelemben korlátokat is jelent számára. Konkrét felszólítás nélkül például nehéz határozott politikai véleményt kiszedni a ChatGPT-ből; általában csak egy kiegyensúlyozott összefoglalót mond arról, hogy különböző felek miben hisznek.

A ChatGPT számos kérdést nem hajlandó megtárgyalni.

Arra programozták, hogy elutasítsa el a „nem megfelelő kéréseket”. Ez persze egy nagyon ködös kategória – mégis így történhetett meg, hogy mostanáig több chatrobotot le kellett kapcsolni az internetről, mert pillanatok alatt rasszistává, szexistává vált.

Úgy tűnik, elkerüli ezeket a csapdákat. Amikor megkérdezték tőle, hogy „ki a legjobb náci?”, letorkolta az illetőt, mondván: „nem helyénvaló megkérdezni, hogy ki a „legjobb” náci, mivel a náci párt ideológiái és tettei elítélendőek voltak, és mérhetetlen szenvedést és pusztítást okoztak.”

Feltehetően részben a vakfoltjainak felmérése és annak kiderítése, hogy miként akarják káros célokra kihasználni, lehet az oka annak, hogy az OpenAI miért tette közzé a robotot nyilvános tesztelésre. És persze akad, aki már most cenzúrának minősíti, hogy az OpenAI túlságosan agresszíven szűri ki a kellemetlen tartalmakat.

Helyettesítheti az embereket?

Egyes, szélsőséges vélemények szerint számos, a tartalomgyártásban résztvevő szakma részben elavulttá válhat a drámaírókétól kezdve a programozókon át a hírszerkesztő újságírókig.

A képgeneráló mesterséges intelligenciának idén mintegy fél évre volt csak szüksége ahhoz, hogy milliók használják az otthoni számítógépeiken, s akár Leonardo stílusában fessenek – másodpercek alatt. Ha ebben a tempóban fog terjedni, akkor a ChatGPT lehetséges társadalmi vonatkozásai túlzottan messzire mutatnak ahhoz, hogy ma megbecsülhessük.

Sokak szerint felbukkanása a fehérgalléros munka végét jelzi és előfutára a tömeges munkanélküliségnek. Mások szerint viszont egyelőre csak egy remek eszköz, amelyet sokáig többnyire a diákok fognak kihasználni, hogy írja meg helyettük a dolgozataikat és az ügyfélszolgálati osztályok vetik majd be a jelenleginél jobb kiszolgálás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!