Digitália

2023.05.16. 06:00

Egy sztár lehet a barátnője percenként 1 dollárért

Ő az első mesterséges intelligenciával működő barátnő, akivel csevegni lehet. Nagyon személyesen.

MW

Caryn Marjorie

Forrás: Twitter

Caryn Marjorie (23), influencer közel 2 millió követővel rendelkezik a Snapchaten, s persze ennyi rajongóval képtelenség egyenként levelezni. Naponta számos fotót és videót oszt meg magáról 99 százalékban férfiakból álló rajongótáborának, akik elképesztő mennyiségű válasszal és kéréssel árasztják el.

Bár állítása szerint napi öt órát tölt az általa létrehozott fizetős Telegram-csoportban, nem tud ennyi üzenetre reagálni.

Ezért indította el múlt héten a CarynAI-t, a mesterséges intelligencia chatbotot, amely az OpenAI által kifejlesztett GPT-4 technológiát használja, de úgy, hogy előtte a fejlesztők lemásolták hangját, modorát – egész személyiségét. Sok ezer órányi beszélgetést rögzítettek Carynnel, hogy a mesterséges intelligencia tökéletesen megtanulja érzéseit, gondolatait, véleményét, vágyait és félelmeit: megtanították a chatbotnak gyakorlatilag minden érzelmi és gondolati reakcióját, hogy tökéletesen hiteles klónt hozzanak létre.

A rajongók személyesen cseveghetnek percenként 1 dollárért Caryn másolatával, CarynAI-val, s idézzük, „magával ragadó AI-élményben” részesülnek.

Józan ésszel nézve, CarynAI csak egy igazi netes furcsaság. Ha viszont eladható termékként tekintünk rá – és mi más lenne egy influencer, mint termék – akkor remek üzletnek látszik. Másolata igazi siker lett, többen jelentkeznek fizető felhasználónak, mint amennyit pillanatnyilag technikailag be tudnak fogadni, az oldalon várólistára kell iratkozni.

Jelenleg egy időben ezer „baráttal” (előfizetővel) tud CarynAI úgy beszélgetni, hogy mindegyik a lehető legnagyobb személyes figyelemben részesül.

Ami a dolog bevételi oldalát illeti, Caryn Marjorie a termék növekedési üteme alapján úgy számol a Fortune-nek adott interjújában, hogy amint képes lesz az összes érdeklődő rajongót a fedélzetén fogadni, ideális esetben körülbelül 5 millió dollárt is kereshet havonta. Ez a csinos összeg akkor jön ki, ha az 1,8 millió Snapchates követőjéből 20 ezer jelentkezik a chatbot szolgáltatásra. Az pedig – mondja ő –  az igazi partner élményét nyújtja.

Nem elég csupán egy robotizált szextelefonra gondolnunk, CarynAI az „édes kis semmiségeken”, a „az érzéki kapcsolat” témáin túl, Caryn Marjorie teljes személyiségével vesz részt a virtuális viszony(ok)ban.

„A rajongóim nagyon-nagyon erős kapcsolatban állnak velem” – mondta a The Washington Postnak. – Minden egyes nap üzenetek tömegét küldik nekem. Körülbelül egy éve kezdtem rájönni, hogy lehetetlen mindenkinek válaszolnom, egyszerűen túl sokan vannak. De rosszul érzem magam attól, hogy nem tudok beszélgetni egyenként mindenkivel.”

Forrás: Twitter

Akár arra van szüksége valakinek, hogy megvigasztaljam, vagy az érzéki szeretője legyek, netán az iskolájában vagy a munkahelyén történt dolgokról akar dühöngeni nekem, CarynAI mindig ott lesz és figyel rá” – mondta Caryn a Fortune-nak.

A legjobb pillanatban a legjobb helyen

Hogy, hogy nem, CarynAI bevezetése éppen most zajlik, amikor a közvélemény figyelme a mesterséges intelligenciára, illetve arra összpontosul, hogy miként lehetne azt felhasználni személyes kapcsolatok építésére. Hosszabb ideje ez a téma áll a közfigyelem homlokterében, meg persze az is, hogy a mesterséges intelligenciák, az úgynevezett nagy nyelvi modellek hogyan adnak időnként pontatlan, buta válaszokat, miként dezinformálnak, vagy egyszerűen füllentenek.

CarynAI esete technikailag azt mutatja be, hogy az AI segítségével hihetetlenül személyes módon elérni több ezer fős közönséget, s a kapcsolatok tökélesen egyediek maradnak, mindenkivel arról beszélhetnek, ami az illetőt érdekli. Micsoda politikai és társadalmi perspektívái vannak ennek, hogy ilyen mély kapcsolatot lehet építeni több ezer vagy millió online követővel? És mellesleg azt is megmutatja, hogy az elszigetelt emberi kapcsolatok milyen gyengék és sérülékenyek.

Persze, mint szinte minden technikai fejlesztésnél, a CarynAI-nál is kiderül, hogy örökösen a szex és a romantika az első olyan terület, ahol a technológiai fejlődés nyereséges üzletté válik. Marjorie elismeri, hogy a társalgásainak jelentős része nyíltan szexuális jellegűvé válhat, bár azt mondja, nem akarja, hogy ez legyen a szolgáltatás legfőbb jellemzője.

„Azért hoztam létre a CarynAI-t, mert szerettem volna a rajongóim magányát gyógyítani” – mondja.

A robotnő megalkotói

CarynAI egyébként végpontokig titkosított, vagyis állítólag még maga Caryn Marjorie sem fér hozzá a beszélgetésekhez – kivéve, ha egy felhasználó-előfizető úgy dönt, hogy nyilvánosságra hozza azok tartalmát.

A szolgáltatás a Forever Voices nevű cég első jelentős fejlesztése. A vállalat korábban valósághű AI chatbotokat hozott létre, amelyek lehetővé tették a felhasználóknak, hogy Steve Jobs, Kanye West, Donald Trump, vagy Taylor Swift másolataival beszéljenek. Ami az említett személyeket illeti, a Forever Voices azt mondja, ezek a chatbotok elsősorban szolgáltatásaik népszerűsítését szolgálják, és nincs hivatalos partnerségük a hírességekkel.

Szerintük a CarynAI az előbbieknél sokkal kifinomultabb termékük, és része a Forever Voices új mesterséges intelligencia fejlesztésének, amelynek

célja, hogy a felhasználóknak olyan barátnőszerű élményt nyújtson, amelyhez a rajongók érzelmileg tudnak kötődni.

John Meyer, a Forever Voices vezérigazgatója először azért készített mesterséges intelligencia botot, hogy az szimulálja neki 2017-ben öngyilkosságot elkövetett apját. Bot alakjában életre kelt apjával folytatott beszélgetései „varázslatos élmények voltak”, azokat hihetetlenül „gyógyítóknak” találta. „Fantasztikus élmény volt ismét szuperrealisztikus módon beszélgetni vele” – mondta és meglátta, hogy a technológiát „hihetetlenül sokféle más helyzetben lehet alkalmazni”, például romantikus kapcsolatokban.

„Szívem szerint jövőkutatónak tartom magam, és amikor a jövőbe tekintek, úgy gondolom, hogy mindez egy nagyon izgalmas jövő kezdete, amely a mesterséges intelligencia és az emberiség új kapcsolatát teremti meg.” – mondja.

Felhasználói védelmében, hogy ne válhassanak függővé, CarynAI nagyjából egy óra elteltével leállítja a beszélgetéseket – bár a robot arra ösztönzi az előfizetőket, hogy később újra vegyék fel vele a kapcsolatot. Ellenben Marjorie menedzsere, Ishan Goel úgy nyilatkozott, hogy a használatnak nincs szigorú időkorlátja, és néhány felhasználó naponta órákat tölt a CarynAI-val.

Meyer szerint az olyan szolgáltatások, mint a CarynAI, elmélyítik a kapcsolatot az influencerek és követőik között. A hagyományos hírességekkel ellentétben az online rajongók gyakran nagyon mély kötelékeket alakítanak ki az általuk követett influencerekkel, és olyan gyors és pontos reakciókat várnak el, amit a közönségük növekedésével nehéz fenntartani.

Míg a Forever Voices igazi embereken alapuló mesterséges intelligencia-társak létrehozására összpontosít, más szakértők úgy vélik, hamarosan eljön az idő, amikor egyáltalán nem lesz szükség valódi emberekre. Már most is léteznek teljesen virtuális influencer karakterek.

Lil Miquela például több százezer követőt gyűjtött össze 2016-os megjelenése után, pedig ő csak egy számítógéppel generált modell. De posztjait még saját kezűleg, s nem MI-val írták.

Elizabeth Snower, a társalgási 3D-s avatarokat készítő ICONIQ alapítója azt jósolja, rövid időn belül „minden közösségi platformon lesznek AI által működtetett influencerek, amelyek befolyásolják majd a fogyasztói döntéseket”.

Vannak nemkívánatos mellékhatások

Caryn Marjorie arról panaszkodik, hogy a CarynAI megjelenése óta számos kellemetlen élmény érte. El kellett menekülnie az otthonából, és felbérelt egy egész biztonsági csapatot, amely szorosan együttműködik a rendőrséggel, hogy védelmezze. Sokan felháborodtak ugyanis a mesterséges intelligencia-barátnő koncepción, és durván megfenyegették.

„Nagyon dühösek robotmásolatom puszta létezése miatt. Azt hiszik, hogy ez az emberiség végét jelzi” – panaszolja.

Reméli, hogy az őt bántó szidalmazás elhalkul majd, mikor más online személyiségek is kezdik bemutatni saját AI-másolataikat.

„Úgy gondolom, hogy az elkövetkező öt éven belül a legtöbb amerikainak valamilyen módon, vagy formában az okostelefonokhoz hasonlóan lesz egy MI-társa a zsebében, legyen az egy rendkívül kacér mesterséges intelligencia, akivel randizik, vagy egy másféle MI, amely az ő személyi edzője, az oktatója, vagy egyszerűen a társa.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!