Digitália

2023.05.14. 06:00

Mit vásárolunk online? Ezek napjaink új netes slágertermékei

Mosogatókapszulát már sok éve, a vécépapírt és üdítőitalt azonban csak az utóbbi időkben rendelünk nagyobb számban online. A megnövekedett érdeklődés mögött vélhetően spórolási és praktikus okok állnak.

MW

Forrás: Shutterstock

Régen nem volt gyakori, hogy valaki „az internetről” rendeljen mosógépet vagy tévét, manapság viszont ez teljesen racionális döntés, hiszen így megúszhatjuk a hazaszállítás vesződségeit. A 2020-as covid-járvány jelentősen átalakította a vásárlási szokásokat, egy-másfél éven át olyan cikkeket is tömegével, rendszeresen rendeltek a vásárlók online, amelyet normál esetben offline szereznek be. A pandémia visszaszorulását követően a kedvezőtlen gazdasági viszonyok terelik az online platformok felé az árérzékenyebbé vált hazai vásárlókat, e hatás eredményeként pedig termékek új kategóriái váltak online slágerré.

Különösen látványos az online rendelések térhódítása a vécépapír esetében: bár az eMAG.hu kínálatában 2014 óta elérhető, nagyobb számban csak 2018-ban kezdték el vásárolni. 2019-ről 2020-ra hatszorosára, 2018-hoz képest pedig huszonötszörösére emelkedett a vásárlások száma.

A növekedés a járvány lecsengése óta is töretlen: 2021-ben már a 2018-as számokhoz képest harmincszoros mennyiség fogyott, tavaly közel harminchétszeres, ami már tízezres nagyságrendű havi eladásokat jelent. Az eddigi idei eladási számok alapján jó esély van rá, hogy 2023 rekorddöntő lehet a toalettpapírok eladásában az eMAG-nál, hiszen már április végéig elkelt a 2020-as teljes darabszám, tavalyhoz képest akár duplázódhat is a rendelések száma. 

Harminc eladott üdítőre jut egy szeszes ital

Italokat már hét éve lehet rendelni az eMAG-ról, de komolyan csak a pandémia évében indult be ez a kategória. Alapvetően üdítőitalokat és ásványvizeket keresnek a vásárlók, ezekből tavaly nagyjából harmincszor annyi fogyott, mint alkoholos italból: tavaly nagyjából háromszor annyi alkoholmentes üdítőt rendeltek a vásárlók, mint a pandémia első évében, míg idén az első négy hónapban már annyi ital ment el, mint 2021-ben összesen.

Érdekesség, hogy a tavalyi számok alapján a legnépszerűbbek a két deciliteres dobozokba csomagolt gyümölcsízű üdítők, illetve ezek kartonba csomagolt multicsomagjai, illetve a jellemzően 1,5-2 literes ásványvizek. Az alkoholos italok közül a legtöbben sört, vörösbort, fehérbort és vodkát rendeltek.

Régóta sláger a mosó- és mosogatókapszula

A toalettpapírokkal ellentétben például a mosogatókapszulák már több mint öt éve az online vásárlás slágereinek számítanak, de a pandémia első  évében megháromszorozódott a forgalmuk, tavaly pedig csaknem duplaannyit kapszulát, vízlágyító sót és hasonló kiegészítőket rendeltek, mint 2020-ban, ugyanakkor hagyományos, kézi mosogatáshoz használható gélt kevesebb, mint feleannyian rendelnek. A különböző kedvezményes ajánlatok nyomán az öblítők és mosószerek már közel hét éve nagyon jól fogynak, és a pandémia óta tovább emelkedett a népszerűségük.

A fent említett termékkategóriákat sokan kombinálva rendelik, tehát például a vécépapír mellé a webes kosárba helyeznek mosó- és mosogatószert, hogy elérjék az ingyenes easyboxos kiszállítás értékhatárát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!