Digitália

2023.06.14. 06:00

Viszlát magánélet: a böngészőben megjelenő képeket elküldik a Microsoftnak

Súlyos aggályok vetődtek fel a Microsoft Edge böngésző adatvédelmével kapcsolatban. A Microsoft szerint nincs ok az ijedelemre, a vállalat szervereihez továbbított információk nem tartalmaznak felhasználói azonosítókat.

MW

Forrás: Shutterstock

A megújult microsoftos internetes böngésző, az Edge gyors, kényelmes, Chrome alapú, felveszi a verseny bármelyik konkurens alkalmazással – de szörnyen nyomulós. Az, hogy a redmondi óriás jutalmazza bizonyos funkciók használatáért a felhasználókat, ha az ő böngészőjében interneteznek – hagyján. Hogy a böngésző minden megnyitásakor be akarja húzni magához a másutt megnyitott URL-eket – idegesítő, de rendben. Most azonban kiderült, hogy az Edge böngésző a PC-ről, laptopról automatikusan elküldi a böngészőben megjelenő képeink URL-jét a Microsoftnak.

Mindezt a hétvégén a Twitteren @Leopeva64 felhasználó tette közzé.

A Microsoft így gyakorlatilag minden egyes megjelenített kép pontos címét, illetve tartalmát is megtudhatja, amiket a felhasználó megnyit az Edge-ben – köztük persze olyanokét is, amiket nem idegen szemeknek szántak.

Jóindulatú feltételezések szerint csak azért küldik el a képeket, mert a „nagyfelbontású technológia segítségével javítják a képek tisztaságát, élességét, megvilágítását és kontrasztját”. Talán így van, de pontosan ez az a „szolgáltatás”, amire az ember felvonja a szemöldökét és azonnal kikapcsolja.

A furcsa „képjavítás” letiltásához először kattintsunk az Edge menügombjára, majd a Beállítások lehetőségre. Amikor megjelennek a beállítások, válasszuk az „Adatvédelem, keresés és szolgáltatások” opciót.

Görgessünk le és kapcsoljuk ki a „Képek javítása a Microsoft Edge-ben” kapcsolót, amely „szuperfelbontási képtechnológiát’ ígér, de annál sajnos kéretlenül többet ad.

Képünkön az alsó nyíllal jelzett opció

A felhasználók a képjavítás funkciót egyszerűbben is kikapcsolhatják. Írjuk be a következőt, edge://settings/privacy/enhanceimages a böngésző címsorába. Meg kell jelennie egy ablaknak, ahol kikapcsolhatjuk a funkciót, vagy kijelölhetjük, hogy mely meglátogatott webhelyek képei legyenek javítva. Vagy inkább nem kérjük többé ezt a szolgáltatást.

A „képjavítással” kapcsolatban a Microsoft azt mondja, hogy „ha a képjavítás be van kapcsolva, az Edge titkosítja a megjelenített képet, és elküldi a Microsoft szerverére képjavítás céljából. A felhasználói azonosítók nem szerepelnek a szervereinkre történő átvitelben, de a képeket 30 napig gyorsítótárban tároljuk a teljesítmény javítása érdekében.”

Ez már a második, rövid időn belül leleplezett megoldás, amivel Redmond gyűjtögeti személyes adatainkat. Néhány nappal ezelőtt hackermchackface Reddit felhasználó fedezte fel, hogy az Edge különös módon viselkedik.

A Microsoft még 2022 januárjában a böngészőhöz hozzáadott egy olyan funkciót, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy kövessék a tartalomkészítőket, például a youtubereket.

Igen ám, de ez a „tartalomkészítők követése” funkció a legújabb frissítésben forcsán meghibásodott. Megint adatvédelmi probléma állt elő, ugyanis általa

minden meglátogatott webhely URL-címe egyenesen a favorizált, mesterséges intelligenciával szerelt Bing kereső szervereihez kerül.

Aki ez zavar, kapcsolja ki a fenti képünkön a felső nyíllal jelzett opciót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!