Digitália

2023.11.10. 06:00

Pusztítóan forró lesz a következő nyár klímatudósok szerint

Már most, novemberben biztos, hogy az idei lesz minden idők legmelegebb éve és 2024-ben még nagyobb forróság várható.

MW

Forrás: Shutterstock

A múlt hónapban mérték a valaha mért legmelegebb októbert: a globális átlaghőmérséklet 1,7 Celsius-fokkal volt magasabb.

2023-ban melegebb lesz a világ, mint bármely más rekordévben – közölték tudósok a Cop28, az ENSZ éghajlat-változási konferenciája előtt.

„Bizonyosan kijelenthetjük, hogy 2023 lesz a valaha volt legmelegebb év, és jelenleg 1,43 fokkal meghaladja az iparosodás előtti átlagot” – mondta Samantha Burgess, a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat, az Európai Unió meteorológiai információs ügynökségének igazgatóhelyettese,. „Soha nem volt még ilyen sürgős a közös gazdasági-politikai fellépés.”

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a természet elpusztításával az emberek hővisszanyelő gázokat pumpáltak a légkörbe, amelyek megemelték a bolygó hőmérsékletét.

A rekordmeleg év rekord emberi szenvedést jelent

– mondta Friederike Otto, az Imperial College London klímakutatója. „A szélsőséges hőhullámok és aszályok, amelyeket a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok súlyosbítottak, ezrek halálát okozták, emberek veszítették el megélhetésüket, kényszerültek elköltözni az otthonukból.”

Ezért a párizsi egyezmény egyben emberi jogi egyezmény. Hogy nem tartják be az államok a benne foglalt célokat, az rendkívüli mértékben sérti az emberi jogokat.

Tény, hogy a nyolc évvel ezelőtti párizsi csúcstalálkozón a világ vezetői megígérték, hogy az évszázad végére megpróbálják 1,5 Celsius-fokkal csökkenteni a bolygó felmelegedését. De a jelenlegi adatok szerint nem hogy csökkentik, hanem 2,4 °C-kal tovább hevítik a Földet.

Akshay Deoras, a Readingi Egyetem meteorológiai kutatója szerint „a mostani október egy újabb szörnyű példa, hogy miként dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. A megnövekedett üvegházhatású gázok kibocsátása és az El Niño miatti globális felmelegedés nagyon súlyosan érinti a bolygót.”

„Félelmetes látni, hogy a globális hőmérséklet 2023 júniusa óta sokkal magasabb, mint 2015 második felében, amikor pedig az El Niño lényegesen erősebb volt” – mondta Deoras. „Nem lesz meglepő, ha a következő hónapokban újabb rekordokat látunk.”

Richard Allan, a Readingi Egyetem klímakutatója a következőket mondta: „Csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának minden ágazatban való gyors és jelentős csökkentésével kerülhetjük el a katasztrófát.”

A hőség miatt nagyszabású erdőtüzek pusztítanak szerte a világon, vulkánkitörések és sok haláleset jósolható.

Az alábbi grafikon a hőmérsékleti anomáliák havi diagramját mutatja 1940 januárja és 2023 októbere között.

Szerdán a Meteorológiai Világszervezet közölte, hogy a jelenlegi El Niño várhatóan legalább 2024 áprilisáig tart. Mivel hatásai mindig az előfordulását követő évben jelentkeznek, így valószínű, hogy 2024-ben még az ideinél is magasabb lesz a hőmérséklet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!