Digitália

2024.02.23. 09:23

Sok kudarc után Odüsszeusz leszállt a Holdra

Az Intuitive Machines űrszondája az első amerikai holdraszállás az Apollo az 1969-es sikere óta.

MW

Forrás: Shutterstock

Az Intuitive Machines (IM) magán űrvállalat Odysseus űrszondája csütörtökön sikeresen landolt a Holdon.

Az IM-1 küldetés nyolc napos űrutazás után ért a Hold déli sarka fölé. Eredetileg 16:24-kor tervezték a leszállóegység indulását, de a repülésirányítók úgy döntöttek, új pályát keresnek, mert problémák támadtak egy fedélzeti lézerműszerrel. Ezt a lézert arra tervezték, hogy felmérje a Hold domborzatát a biztonságos leszállási hely azonosítása érdekében. A NASA inkább egy másik fedélzeti műszerről használt egy érzékelőt, hogy segítse a leszállóegységet.

Akadt néhány feszült perc, míg az Intuitive Machines bejelentette, hogy leszállója biztonságosan holdat ért. „A felszínen vagyunk” – mondta az Intuitive Machines vezérigazgatója, Steve Altemus az élő webközvetítésen. – „Isten hozott a Holdon.”

A landolás után csaknem 15 perccel jelentette be a repülésirányítás, hogy fogja az Odysseus gyenge jeleit. A 4,3 méter magas, hatlábú, karbonszálból és titánból épített Odysseus építését az amerikai űrhivatal 118 millió dollárral támogatta.

Az Intuitive Machines leszállóegységével a Columbia Sportswear is elküldte a Holdra legújabb sportruházati anyagát, a szobrász Jeff Koons 125 mini holdfiguráját, az Embry-Riddle Aeronautical University pedig a leszállóegységről készülő képek rögzítésére szolgáló kamerákat.

Az Odysseus leszállását a déli pólus közelében, sziklák és kráterek szabdalta felszínen, egy viszonylag sík helyszínre tervezték, a Malapert kráternél. A helyszín azért izgalmas, mert a kráterekben jég – vagyis fagyott víz is lehet.

Az Odysseus február 15-én indult a SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetén. A küldetés a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) kezdeményezésének része, melynek az a célja, hogy a leszállóegységek folyamatosan induljanak a Holdra kormányzati és kereskedelmi rakományokkal. A NASA finanszírozza ezeket a kereskedelmi utakat, hogy lehetővé tegye a rendszeres rakományszállítást a Holdra, és

fenntartható jelenlétet hozzanak létre a Hold kietlen felszínén.

A NASA hat műszert csomagolt az Odüsszeuszra, hogy tanulmányozzák, hogyan működnek a leszállóegységek, miként hat az űridőjárás a felszínre.

Az Odüsszeuszt úgy tervezték, hogy körülbelül egy hétig működjön, amíg a Nap le nem nyugszik a Hold déli sarkvidékén.

A csütörtöki sikeres landolással az Intuitive Machines az első olyan magáncég, amely mások által elkövetett sorozatos kudarcok után végrehajtotta a bravúrt. Januárban az Astrobotic kudarcot vallott a Hold elérésében. 2023 áprilisában a japán ispace Hakuto-R M1 lezuhant a Hold felszínére, és az izraeli SpaceIL Beresheet leszállója is hasonló sorsra jutott 2019 áprilisában.

Úgy tűnik, a houstoni székhelyű cég megtörte az amerikai Hold-átkot, és talán új korszakot nyitott az űrgazdaságban.
Frissítés (2024. február 24.)

Sajnos egy napon belül kiderült, hogy a Hold-átok nem tört meg: az Odysseus leszálláskor felborulhatott, s jelenleg valószínűleg az oldalán fekszik, egy sziklának dőlve.

Tulajdonosa, a texasi Intuitive Machines cég vezetője szerint a leszállóegység rádióantennái továbbra is a Föld felé mutatnak, a napelemek pedig gyűjtik az energiát az akkumulátorrendszer feltöltéséhez.

Szerencsére az összes tudományos műszer az oldalán található, így ebben az állapotban is végezhetnek némi munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!