Digitália

2024.05.24. 06:00

Ne tegye! Ez történik, ha egy Windows XP-t internetre kapcsol

Semmit nem kell csinálni, elég bekapcsolni: perceken belül tönkremegy egy Windows XP, vagy egy Windows 2000 rendszerű számítógép.

MW

Forrás: Shutterstock

A Windows XP-t 2001-ben adták ki, és bár a Microsoft már 10 éve, 2014 áprilisában leállította a támogatását, még mindig viszonylag sokan használják.

A kétezres években normálisnak számított, ha egy számítógépet közvetlenül az internetre csatlakoztattak router nélkül. Igaz, a Windows XP beépített tűzfallal rendelkezett, és már akkoriban is használtak vírusirtó szoftvereket. Mégis, teljesen védtelen állapotban (szándékosan vagy véletlenül) sokkal könnyebb volt futtatni ezt az operációs rendszert, mint az újabbakat. Ráadásul 2024-ben a Windows XP amúgy sem biztonságos futtatása még veszélyesebb, mivel az operációs rendszer már nem kap biztonsági frissítéseket sem, így a hackerek könnyedén bejuthatnak a rendszerbe.

Eric Parker készített egy videót, ami bemutatja, milyen veszélyes tűzfal nélkül csatlakoztatni az öreg oprendszert.

Két perccel azután, hogy Windows XP-t csatlakoztatta az internethez, már talált is rajta néhány vírust, köztük egy "conhoz.exe" névre keresztelt példányt. Ezek véletlenszerűen telepítették magukat a gépre. Egy másik vírus hamarosan automatikusan létrehozott egy vadonatúj Windows XP-fiókot „admina” néven, amely látszólag egy FTP fájlszervernek adott otthont a gépen.

Nem kellett sokat várni, hogy újabb trójai, vírus és rosszindulatú program is megjelenjen a rendszeren. Végül Parker telepítette a Malwarebytes-t az XP gépre, hogy megnézze, hány vírust fog látni. Nyolc vírust csípett el, trójaiakat, hátsó kapu (backdoor) vírusokat, DNS-Changereket és reklámprogramokat. Ennél több károkozó volt a gépen, de a Malwarebytes ingyenes verziója csak nyolcat tudott elkapni belőlük.

A Windows 2000 hasonló sorsra jut

Elvégezte ugyanezt a kísérletet a Windows 2000-en, és még rosszabb eredményeket kapott. Az operációs rendszer internetre kapcsolása nyomán perceken belül vírus települt a számítógépre, ami automatikusan leállította a virtuális gépet. A gép újraindítása után újabb vírusok jelentek meg, amik végül az operációs rendszer jól ismert kék képernyőjét hozták el.

Ez a két teszt a rémes bizonyítványt állít ki mindkét operációs rendszerről. A legalapvetőbb biztonsági intézkedések nélkül az online hackerek eszközei, mint például az nmap, észlelik a sebezhető operációs rendszer adott verzióját, és rögvest szabadon töltenek és futtatnak vírusokat és rosszindulatú programokat közvetlenül a rendszeren. Mert pillanatok alatt kiderül, hogy ez bizony sebezhető.

Ilyen súlyos biztonsági rés már nincs a modern oprendszereken. A Windows 10 és a Windows 11 például sokkal robusztusabb védelmet használ, amely megakadályozza, hogy a rosszindulatú programok egyszerűen csak telepítsék magukat. Parker megerősítette, hogy a Microsoft Windows 7 is biztonságosabb az XP-nél: órákig futtatta a Windows 7-et vírusirtó és tűzfal nélkül, és nem észlelt vírusokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!