Digitália

2024.07.08. 06:00

Így biztosítja a Samsung Knox észrevétlenül a Galaxy felhasználók adatvédelmét

A felhasználók, vállalkozások és szervezetek kiberbiztonságát fenyegető veszélyek mindennapos jelenségek. A hálózatot, az adatokat és az eszközt egyaránt érintő támadások előfordulása folyamatosan növekszik. Számos formában, például rosszindulatú szoftverek vagy adathalászat képében jelentkezhetnek, amelyeket a felhasználók sokszor nem vagy túl későn vesznek észre.

MW

Forrás: Shutterstock

A Samsung Galaxy hatékony biztonsági megoldásai többféleképpen is megvédik a felhasználókat a kiberbiztonsági fenyegetésektől, gondoskodnak az eszköz adatvédelméről, valamint segítenek az adatbiztonság ellenőrzésében. Az Autoblokkoló és a Message Guard két olyan funkció, amely a biztonságért felel.

Autoblokkoló

Az Autoblokkoló a választás lehetőségét adja a felhasználók kezébe – egy olyan biztonsági lépéseket tartalmazó opt-in szolgáltatáscsomag, amellyel teljes mértékben maguk dönthetik el, hogyan szabják testre készüléküket. A funkció megakadályozza az alkalmazások nem hivatalos forrásból történő telepítését, így védve a Galaxy készüléket és az azon tárolt személyes adatokat. Emellett ellenőrzi a kártékony szoftvereket és egyéb kiberbiztonsági fenyegetéseket, és azonnal meggátolja az ezek miatt lehetségessé váló rosszindulatú műveletek futtatását.

Egyik legfontosabb funkciója a „sideloading”, vagyis az alkalmazások nem hivatalos forrásból történő letöltésének megakadályozása. A szándékos sideloadingnak számos előnye lehet, például a fokozott testreszabhatóság. Az automatikus blokkolás további nyugalmat biztosíthat mindazoknak, akik nem végeznek sideloading műveleteket, mivel megfékezhet olyan pszichológiai manipulációs (social engineering) támadásokat, mint a hangalapú adathalászat, amely során a csalók rosszindulatú szoftverek telepítésére ösztönzik áldozatukat.

Az Autoblokkoló által nyújtott rendkívüli védelem a veszélyes parancsok USB porton keresztül történő telepítését is megakadályozhatja, amely hasznos lehet, ha a telefont egy nyilvános helyen, például egy repülőtéren töltik.

A funkció aktiválása gyors és egyszerű folyamat, amely a Beállításokon belül alig egy percet vesz igénybe.

Message Guard

A kiberbiztonsági fenyegetések rendkívül változatosak és évről évre egyre összetettebb és kifinomultabb formában érhetik a felhasználókat. A kattintásmentes támadás az egyik leggyakoribb fenyegetés, amely az eszköz szoftverének sebezhető pontjait használja ki. Ez bekövetkezhet akár egy kép érkezésével is, anélkül, hogy a felhasználó kezébe venné a készüléket.

Előfordulhat, hogy a telefonra egy képüzenet érkezik, egyszerűen csak rezgéssel értesíti a felhasználót. Még mielőtt feloldaná készülékét, máris lehetséges, hogy valaki elolvasta az üzeneteit, böngészett a galériájában vagy lemásolta banki adatait.

A funkció elhárítja a képpel érkező esetleges fenyegetéseket, mielőtt azok még kárt tehetnének az eszközben, mivel egy elkülönített tárhelyen kezeli a rosszindulatú fájlokat. Amíg a kép karanténba kerül, a Samsung Message Guard bitenként vizsgálja meg a fájlt, amelyet egy ellenőrzött környezetben dolgoz fel, ezáltal megakadályozva a készülék többi részének megfertőzését.

A Message Guard számos népszerű üzenetküldő alkalmazással kompatibilis, így például a Google és Samsung applikációival, valamint a Messengerrel, a Telegrammal vagy a WhatsAppal. A Message Guardot nem kell külön aktiválni, észrevétlenül és hatékonyan, állandóan működik. A funkció az üzentekben potenciálisan előforduló rosszindulatú kódot keresi. A kibertámadások évről évre egyre megtévesztőbb formát öltenek, és egyre gyakoribbá válnak, ezért a vállalat célja, hogy állandó védelemmel lássák el a felhasználókat, amely nélkülözhetetlen a magánélethez.

Biztonsági frissítések, hosszabb időre

Nemcsak a megbízhatóság elsőszámú tényező, hanem az is elengedhetetlen, hogy a készülék folyamatosan védett legyen a legújabb fenyegetések ellen. Ennek jegyében a Samsung a Galaxy S24 széria bevezetése óta hétévnyi biztonsági frissítést és hétévnyi operációs rendszerfrissítést kínál. Ez a Samsung mobileszközökre vonatkozó leghosszabb szoftveralapú támogatási időszak, a felhasználók így hosszabb ideig biztonságban tudhatják készülékeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!