Doba

2015.08.28. 13:40

Beruházások 1,3 milliárd forintból Dobán

Eredeti formájában lesz látogatható a dobai Erdődy kastély parkja. Az angolpark terveit az Európa Nostra díjas Alföldi Gábor készítette. A munkálatok egy éve kezdődtek.

Tisler Anna

Az elmúlt hónapokban elkészült többek között az a négy tó is, amelyik az uradalom korában a parkhoz tartozott. A műszaki átadás a napokban lesz, a park ünnepélyes átadása és a látogatók előtti megnyitása szeptember végére várható. A kastélyban ma egészségügyi intézmény működik, így az épület nem látogatható, de mint Horváth Zoltán polgármestertől megtudtuk, a helyiek örülnének, ha minél több turista keresné fel a parkot.

Az Erdődy kastély parkjának egyik tava

Doba élete, akárcsak a többi somlói településé, összeforrt a heggyel, a szőlőműveléssel, a borral. A hegy évszázadok óta ismert szőlőtermő vidék. A területet a második világháborút követően kisebb darabokra parcellázták fel, amelyeket többek között az ajkai bányászok, az erőmű dolgozói és a helybeliek kaptak hétvégi telekként. Mindenki más szőlőfajtát ültetett

Horváth Zoltán polgármester a termékház alkotásait mutatja

A tulajdonosok mára megöregedtek, sokan már nem akarnak vagy nem tudnak mezőgazdasági termelést folytatni, így eladják birtokukat. Kialakulóban vannak a nagyobb birtokok, amelyeken a legkorszerűbb eszközökkel folyik a termelés. Kezdetben a sok szőlőfajta miatt cuvee borokat készítettek, mára egységesebbé váltak az ültetvények. A hegy zászlós bora a somlói juhfark, de a borfogyasztók ismerik a furmintot, traminit és a hárslevelűt is. Eddig jellemzően fehér borokat készítettek a termelők, jelenleg kezdenek kísérletezni a vörös borral. A szőlőművelés, bortermelés és a kereskedelem sok munkaerőt igényel, amely már közel harminc fiatalnak és családnak ad egész éven át munkalehetőséget. A fiatalok letelepednek, családot alapítanak, így megállítható a falvak elöregedése.

Ihász Józsefné a Doba Jövőjéért Egyesület elnöke és a szervezet tagsága segít a rendezvények szervezésében

- A közös múlt, a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó hagyományok megteremtik az alapot a térségi községek együttműködéséhez - tette hozzá a polgármester. - Eszközökkel és ha igénylik, fellépőkkel segítjük egymás kulturális programjait, amelyeken részt is veszünk. A dobai énekkar számos falunapon és borászati fesztiválon szerepel.

A termékház és a Koperniczky hagyaték kapott helyet a község határában álló épületben

- A térség soha nem lesz ipari központ, nagy létszámot foglalkoztató üzemek sem telepednek le, ezért nekünk a meglevő adottságainkat kell kihasználnunk - fogalmazta meg a polgármester. Településünkön élt és alkotott Koperniczky Enyi István, a Somló festője. Mivel leszármazottja nem volt, Dobának ajánlotta fel alkotásait. A művész 2006-ban bekövetkezett halála után a község vette gondozásba az anyagot. Koperniczky egykori lakása ma is úgy látogatható, amilyen életében volt.

A lakosok és a szőlőtulajdonosok biztonságérzetét növeli a rendszeresen járőrszolgálatot ellátó mezőőr. A településen polgárőrség is működik. A 2200 hektár közterületet a közhasznú foglalkoztatottak tartják rendben. A nyári szünidőben az önkormányzat által foglalkoztatott diákok is segítettek a könnyebb munkák elvégzésében.

Koperniczky Enyi István somlói festményeiből kiállítást rendezett be a település

A község egy csoporttal működő óvodája a somlóvásárhelyi intézmény tagja. Az iskolások Noszlopon tanulnak.

A jelenleg 489 lakosú község hitel nélkül gazdálkodik. Ahol lehet, takarékoskodnak. Olyan kazánokat szereltek fel a közintézményekben, amelyik faaprítékkal működik. A közmunkások összeszedik a szőlősgazdáktól a venyigét, amit bedarálnak, majd fűtőanyagként hasznosítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!