Hasznos információk

2017.11.01. 09:00

A cerkófmajom immunis az AIDS-re

Évszázadokon át való alkalmazkodás eredménye, hogy a zöld cerkófmajmok védettek a majmok immunhiányos betegségének kórokozójával szemben.

Forrás: pixabay.com

A cerkófmajmok gyakran hordozzák magukban a SIV-vírust, a majmok immunhiányos betegségének kórokozóját, a vírus azonban nem fertőzi meg őket. Bécsi kutatók felfedezték, hogy ezeknek a majmoknak és a vírusoknak évszázadok óta összekapcsolódik a sorsa. A cerkófmajmok hosszú idő óta tartó alkalmazkodásuk miatt ellenállóak az immunhiánnyal szemben – közölték a Nature Genetics című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Magnus Nordborg és Hannes Svardal, a bécsi Osztrák Tudományos Akadémia Gregor Mendel Molekuláris Növénybiológiai Intézetének (GMI) szakértői vezette nemzetközi kutatócsoport 9 afrikai ország és három karibi sziget 163 zöld cerkófmajmának örökítőanyagát szekvenálták. Ezek az állatok a megkülönböztetett 5-7 alfajon belül genetikailag jóval sokszínűbbek, mint egyes emberpopulációk – mondta Svardal. Az egyes alfajok örökítőanyaga is lényegesen különbözik egymástól.

A cerkófmajom-alfajok családfája szinte egybevág a SIV-vírusok családfájával – fejtette ki a kutató. „A vírusok tehát a majmok számára nem új kórokozók, amelyek az egyes alfajok között elterjedtek, hanem már a közös ősökben is léteztek” – emelte ki.

A hosszú közös törzsfejlődésnek köszönhetően a vírusoknak sok idejük volt, hogy alkalmazkodjanak a cerkófmajmokhoz és viszont. A majmok nem tudják megakadályozni a SIV-fertőzést, de sikeresen elkerülik, hogy a vírus tönkretegye az immunrendszerüket

- állapították meg a kutatók.

A cerkófmajmoknál erős az olyan gének szelekciója, amelyekről az emberek esetében is ismert, hogy képesek bizonyos vírusfajok kontrollálására. Ezek normális esetben nem idéznek elő tüneteket, de AIDS-betegeknél komplikációkat okozhatnak, és halálhoz is vezethetnek – fejtette ki Svardal.

Ezek az új felismerések hasznosak lehetnek a HIV-terápiák kifejlesztésénél.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!