sibley

2018.03.30. 18:43

Büdösnek nevezte saját városát, perrel fenyegették miatta

Bátran nevezheti büdösnek saját városát egy amerikai férfi, ezért nem lehet perrel fenyegetni - mondta ki csütörtökön egy iowai bíróság.

Forrás: shutterstock

Fotó: pathdoc

A testület kártérítést is megítélt a férfinak.

Az ügy arra vezethető vissza, hogy Sibley városának vezetése perrel fenyegette meg Josh Harmst, mert egy honlapon azt írta, hogy a városnak avas kutyaeledelszaga van. A településre települt ugyanis 2013-ban egy olyan cég, amely sertésvérből állít elő fehérjében gazdag állateledel-kiegészítőt. Harms 2015-ben indított tiltakozó weblapot a gyár szaga miatt, mire a város jogásza levélben szólította fel, hogy hagyjon fel a tiltakozással, mert ezzel árt a helyi közösségnek, és perrel fenyegette meg.

A szövetségi bíróság viszont csütörtökön úgy döntött, hogy a város ezt nem teheti meg, a bűz miatti panaszkodást védi a szólásszabadság joga. Sibley vezetését végleg eltiltották a perrel fenyegetőzéstől, emellett több mint 26 ezer dollár (mintegy 6,6 millió forint) perköltséget és kártérítést kell fizetniük. Emellett

a városnak írásban bocsánatot kell kérnie a férfitől, a városházán dolgozókat pedig tanfolyamra kell küldeni a szólásszabadság témakörében.

„Érthető, ha valaki nem ért egyet valamivel, amit írtam, de perrel fenyegetni a szerzőt a kormány képviseletében, az cenzúra. Sérti az alkotmány első módosítását és a szólásszabadságot” – hangsúlyozta a 28 éves Harms.

Josh Harms jelenlegi weblapjának címe, hogy „Should you move to Sibley, Iowa?” (Érdemes az iowai Sibleybe költöznie?), viszont tudatta, hogy már megvette a sibleystinks.com (sibleybűzlik.com) webcímet, de még nem döntötte el, hogy élesíti-e azon a címen az oldalt.

Sibley csaknem 400 kilométerre fekszik Des Moines-tól, Iowa fővárosától, és körülbelül 2600-an lakják.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / pathdoc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!