konfliktus

2018.06.01. 14:38

A hollandok betiltanák a világ egyik leghíresebb motoros bandáját 

A Hells Angels riválisát már törvényen kívül helyezték az országban.

Members of the "Hells Angels" motorcycle club ride their motorbikes during a demonstration on September 9, 2017 in Berlin. Members of the club staged the demo titled "Freedom is our religion" in order to protest against a new association law that prohibits them from wearing their death's head insignia in the public. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ

A Hells Angels motoros banda hollandiai betiltását kezdeményezte az ügyészség egy hágai bíróságon arra hivatkozva, hogy a szervezet tagjai a „törvénytelenség szubkultúráját” képviselik – jelentette a helyi sajtó pénteken.

A vádhatóság arról számolt be, hogy több száz oldalnyi dokumentumot nyújtottak be a Hells Angels „bűnözői tevékenységének” ismertetése, illetve annak bizonyítása érdekében, hogy a szervezet „az erőszakot népszerűsíti és veszélyt jelent a közrendre”.

„Nem elszigetelt esetekről van szó, hanem egy olyan klubról, amely a törvénytelenség és az erőszak kultúráját képviseli”

- írta közleményében az ügyészség, amely szerint a banda jelentette súlyos fenyegetés megszüntetése céljából be kell tiltani a szervezetet az országban.

Nem most került először hasonló ügy a bíróság elé Hollandiában,

korábban már megpróbálták törvényen kívül helyezni a Hells Angels helyi szervezeteit, azonban ezt a legfelsőbb bíróság végül elutasította 2009-ben.

Hollandiában több motoros klubot is bűnszövetkezetnek minősített és betiltott már a bíróság, tavaly decemberben például a Hells Angels riválisának számító Bandidost.

A több mint ötven országban jelen lévő és sok ezer tagot számláló Hells Angels gyökerei a negyvenes évek végi Egyesült Államokba nyúlnak vissza, szélesebb ismertségre csak a hatvanas években tett szert. A közvélekedés szerint bűnszervezet, amely sok pénzhez jut különféle törvénybe ütköző tevékenységekből. A klub azonban állítja, hogy legfeljebb egyes tagjai tekinthetők bűnözőknek, maga a szervezet a törvényeket betartva működik.

Borítókép: A Hells Angels tagjai egy berlini felvonuláson / TOBIAS SCHWARZ / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!