Elbocsájtás

2018.06.23. 08:45

Kirúgták a Netflix kommunikációs vezetőjét

Jonathan Friedland egy értekezleten használta a fehér ember szájából feketék számára súlyosan sértő "nigger" kifejezést, és a kollégái jelentették az esetet a szolgáltató vezetésének.

TO-31832. Ciudad de Puebla, MEXICO 29/08/2012. Jonathan Friedland y Reed Hastings, durante la fiesta con motivo del Primer Aniversario de Netflix en M鸩co, 29 de agosto de 2012, en la Ciudad de Puebla. (Photo by Alfonso Manzano/Clasos.com) TO-31832. Puebla, MEXICO 29/08/2012. Jonathan Friedland and Reed Hastings, during the party to mark the first anniversary of Netflix in Mexico, August 29, 2012, in the city of Puebla. (Photo by Alfonso Manzano / Clasos.com) TO-31832. Ciudad de Puebla, MEXICO 29/08/2012. Jonathan Friedland y Reed Hastings, durante la fiesta con motivo del Primer Aniversario de Netflix en M鸩co, 29 de agosto de 2012, en la Ciudad de Puebla. (Photo by Alfonso Manzano/Clasos.com) TO-31832. Puebla, MEXICO 29/08/2012. Jonathan Friedland and Reed Hastings, during the party to mark the first anniversary of Netflix in Mexico, August 29, 2012, in the city of Puebla. (Photo by Alfonso Manzano / Clasos.com)

A Holywood Reporter című amerikai filmes szaklap értesülése szerint Reed Hastings elnök-vezérigazgató a vállalat összes alkalmazottját értesítette e-mailben arról, hogy a cég megválik Jonathan Friedlandtől.

„Úgy döntöttem, megválunk Jonathan Friedlandtől” – szögezi le levelében Hastings, aki szerint Friedland szóhasználata elfogadhatatlan érzéketlenségről és a faji kérdések iránti fogékonyság hiányáról tett tanúbizonyságot.

Reed Hastings leveléből az derül ki, hogy Friedland először a kollégákkal tartott értekezleten éppen azokról a szavakról beszélt, amelyek sértőek a filmvásznon. Kollégái már akkor szóltak neki, hogy bántó kifejezést használt, amiért bocsánatot is kért. Terhére róják azt is, hogy később, amikor felszólalt a vállalat fekete alkalmazottainak tartott rendezvényen, nem hozta fel ezt az esetet, amit többen úgy értelmeztek, hogy nem vállalja a felelősséget a történtekért. Pár nappal később a HR-osztály két fekete alkalmazottja próbált neki segíteni, hogy megbirkózzon az első esettel, amikor Friedland újra négerezett.

Friedland közleményben erősítette meg a Hollywood Reporter értesülését. Azt írja: a vezetőknek makulátlan példát kell mutatniuk, és ez neki sajnos nem sikerült, amikor a sértő kifejezésekről beszélt az értekezleten.

Jonathan Friedland 2011-ben csatlakozott a Netflixhez. Előtte a Disneynél volt kommunikációs vezető. Még korábban pedig a The Wall Street Journal és az Far Eastern Economic Review külföldi tudósítójaként dolgozott.

Borítóképünkön Friedland és Reeds láthatók még 2012-ben.

Forrás: AFP / ALFONSO MANZANO – CLASOS.COM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!