egyedülálló

2019.04.19. 10:03

A világ egyik legritkább gyémántját találták meg

A világoskék drágakövet még az idén eladják.

Forrás: Shutterstock

A világ egyik legritkább gyémántját találták meg Botswanában. A 20,46 karátos kék gyémántot, amely az ország keleti részén lévő Orapa bányájából származik, az állami tulajdonú Okavango Diamond Company szerdán mutatta be.

A Kék Okavango nevű ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt.

Egy ilyen lelet „egyedülálló”, olyan ritka, „mint egy csillag felfedezése a Tejútrendszerben” – mondta Marcus ter Haar, a bányatársaság munkatársa.

A „fantázia kék” kategóriába tartozó gyémántot még az idén eladásra kínálják. A cég közlése szerint a történelem során talált kék gyémántok között is a legjobb minőségűek között van a Kék Okavango.

A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

2016-ben a híres Oppenheimer Blue, a „drágakövek drágaköve” minden rekordot megdöntött genfi árverésekor: a különleges, 14,62 karátos, „élénk fantázia kék” kategóriájú gyémánt 56,8 millió svájci frankért (16,2 milliárd forintért) kelt el.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!