nem biztos a siker

2019.04.05. 23:30

Az ifjabb Cousteau is segít az orosz cetbörtön foglyainak kiszabadításában

Az állatokat külföldi delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül és tartották elfogadhatatlan körülmények között.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tory Kallman

Jean-Michel Cousteau, a világhírű óceánkutató, Jacques Cousteau fia is bekapcsolódott az orosz távol-keleti „cetbörtönben” tartott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfin kiszabadításába – közölte pénteken a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.

Az ifjabb Cousteau, az Ocean Futures Society vezetője csapatával együtt szombaton kezdi el megvizsgálni a fogságban tartott állatok egészségi állapotát. A francia szakember, aki annak idején részt vett a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben szereplő kardszárnyú delfin, Keiko természetbe való visszailleszkedésének segítésében is, pénteken találkozott Oleg Kozsemjakóval, a távol-keleti Tengermellék terület kormányzójával. Cousteau megköszönte a mentésben való részvételre való felkérést és kijelentette, hogy csapatának célja nem a bírálat, hanem a tapasztalatcsere.

A tervek szerint az Összoroszországi Halgazdásági és Óceántani Kutatóintézet és Cousteau csapatának szakemberei az együttműködés keretében videokamerákat helyeznek el a „cetbörtön” medencéiben annak megfigyelésére, hogyan viselkednek az állatok az emberek távollétében. Ennek az információnak kulcsszerepe lesz a cetek számára egyénileg kialakítandó readaptációs tervek kialakításában.

A természetbe való visszaillesztés konkrét módjáról április közepe táján konzíliumot fognak tartani. A szakértők egyetértenek abban, hogy az emberhez szokott állatok visszaszoktatása a természetbe sok időt vehet igénybe. Az orosz sajtóban megjelent hivatalos becslés szerint a cetek természetes közegükbe való visszaterelésének ára elérheti a 4,6 millió dollárt.

A március elején elhangzott hivatalos bejelentés szerint a delfineket első lépésként a Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe, egy ott kialakítandó ideiglenes központba fogják áttelepíteni. Az ott üzemelő, a nagytestű tengeri állatok tartására szolgáló központot alkalmassá kívánják tenni arra, hogy az odaköltöztetendő állatokat felkészítsék a readaptációra.

Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben tavaly felfedezett „cetbörtön” akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze és dolgozzanak ki megoldást a problémára. A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata és más szervek is részt vesznek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője márciusban azt mondta, a tudósok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy életképesek maradnak-e a természetben az emberi gondoskodáshoz szokott delfinek.

Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a „cetbörtön” üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy cég ellen. Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!