régi bűnök

2019.04.24. 12:00

Kártalanítja a japán kormány a kényszersterilizált embereket

A most jóváhagyott törvényt számos, az áldozatok által indított kereset előzte meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jándi Attila

Bocsánatot kért kormánya nevében Abe Sindzó japán miniszterelnök a szigetországban több évtizeden át érvényben lévő eugenikai törvények miatt elvégzett kényszersterilizációkért, és bejelentette, hogy a most elfogadott jogszabály értelmében az áldozatoknak kárpótlást fizetnek.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy társadalmunkban többé senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés, sem betegség, sem fogyatékosság miatt, és azon dolgozunk, hogy egymást tiszteletben tartva éljünk egymás mellett

- áll a miniszterelnök által jegyzett közleményben.

Tokió mostanáig azon az állásponton volt, hogy az 1948-tól 1996-ig érvényben lévő eugenikai törvények keretében elvégzett kényszersterilizációk – amelyekkel a „rossz minőségű utódok születését” akarták megakadályozni – abban az időben teljesen törvényesek voltak.

A gyakorlat elsősorban a fogyatékkal élőket és a betegeket érintette, a sterilizálást többnyire műtétekkel, illetve sugárkezelésekkel végezték.

A most elfogadott törvény értelmében, amelynek a tervezetét kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen dolgozták ki, az áldozatok fejenként 3,2 millió jen (8,2 millió forint) egyszeri kártérítést kapnának.

A kárpótlás kifizetésért felelős bizottság vezetője, Nemoto Takumi munkaügyi, egészségügyi és népjóléti miniszter azt mondta, hogy mindent megtesznek a kárpótlás mielőbbi kifizetése érdekében, mert az áldozatok közül sokan már nagyon idősek.

A kényszersterilizáltak számát mintegy 25 ezerre becsülik.

A most jóváhagyott törvényt számos, az áldozatok által indított kereset előzte meg. A felperesek máris bejelentették, hogy keveslik a megítélt összeget, és mintegy 30 millió jenre (70 millió forint) tartanak igényt.

A kényszersterilizációk mellett mintegy nyolcezer esetben előzetes beleegyezéssel – ám sokak szerint nagy nyomás hatására – végeztek ilyen műtéteket, és majdnem 60 ezer nőt abortuszra vettek rá, örökletes betegségekre hivatkozva. A törvény a terhességmegszakításon átesett nők kártalanítását nem tartalmazza. Azok között, akik az abortuszt választották, 10 ezren leprától szenvedtek, őket 1996-ig zárt intézetekben őrizték.

Az erre vonatkozó törvényt szintén 1996-ban törölték el, a kényszerelzárással kapcsolatos intézkedésért pedig Tokió korábban már bocsánatot kért.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock/ Jándi Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!