túlélték

2019.04.19. 18:10

Megmenekültek a Notre-Dame méhei

A székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakban mintegy 200 ezer méh él. Az általuk termelt mézet a Notre-Dame dolgozói veszik meg.

Forrás: Twitter

A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt.

„A méhek életben vannak”

– közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza.

„Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból” – mondta el.

Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. „Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam” – mondta.

Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél, a méhek teletömik magukat mézzel és védelmezik a királynőt. Ez a méhfaj – a házi méh – nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik – mondta Géant.

Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!