Filiszteusok

2019.07.07. 15:10

Európából származhattak a bibliai Góliát ősei

Európa déli részéről érkezhettek Izrael földjére a filiszteusok – a zsidók bibliai ellenségei – régészek és genetikusok közös kutatása szerint – jelentette a Háárec című izraeli újság a honlapján.

(FILES) In this file photo taken on June 28, 2016, US anthropologist and pathologist, Sherry Fox shows a skull discovered at the excavation site of the first Philistine cemetery ever in the Mediterranean coastal Israeli city of Ashkelon. - Ancient bones excavated in Israel and analysed in Germany may have cracked the puzzle of the Philistines' provenance and provided for the first time evidence of the biblical people's European origins, researchers say. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: MENAHEM KAHANA

Az Askelónnál 2016-ben megtalált filiszteus temető tíz késő bronzkori és vaskori csontvázának genetikai elemzéséből kiderült, hogy a filiszteusok az időszámítás előtti 12. században érkezhettek Dél-Európából, és gyorsan beolvadtak a helyi népességbe.

A Bibliában filiszteusoknak (plistim) nevezett csoport a mai Gázai övezettől északra, a tengerparton és a Júdeai-hegyekig tartó dombos vidéken élt. Egykori településeik emlékét nemcsak a Biblia történetei őrzik – például a Sámsont eláruló Delila vagy a Dávid által parittyával legyőzött Góliát története -, hanem számos régészeti lelőhely is.

A tudósok a településeiken talált, a helyi kultúrától eltérő cserépedényeik alapján mindeddig két elméletet alkottak eredetükről:

az egyik elmélet szerint a filiszteusok az úgynevezett „tengeri népekhez” tartoztak, és az Égei-tenger felől érkeztek, a másik elmélet szerint viszont helyiek voltak, akik átvették a tengeri kereskedelem révén megismert idegen kultúrát.

A Science Advances című tudományos lapban most megjelent genetikai kutatás a jénai Max Planck Intézet és az askelóni Leon Levy feltáró misszió szakembereinek közös munkájával, úgy tűnik, megoldotta ezt a kérdést.

Több mint száz, több helyről és időszakból származó csontmintát küldtek Izraelből a német kutatóintézetbe – köztük egy filiszteus ház alá eltemetett gyerekcsontvázból származó mintát is -, amelyekből a hátrányos, párás időjárási körülmények ellenére sikerült elkülöníteni tíz DNS-t.

A bronzkor végi és a vaskor eleji csontokban dél-európai genetikai jellegzetességekre bukkantak, de kétszáz év, kevesebb mint tíz generáció elteltével ezek a jellegzetességek eltűntek.

A tudósok ebből arra következtettek, hogy az időszámítás előtti 12. században európai eredetűek laktak a térségben, akik gyorsan beleolvadtak a helyi lakosságba.

A Bar Ilan Egyetemen oktató Aharon Meir professzor szerint az izraeli kutatók a régészeti feltárások alapján jelenleg úgy tartják, hogy a filiszteusok távolról, de nem egységesen, hanem kisebb csoportokban érkezhettek, és Izrael földjén váltak egy közösséggé.

Borítóképünkön egy filiszteus koponya látható a 2016-ban megtalált askelóni temetőből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!