évforduló

2019.08.31. 16:56

Egy átlátszó csellel készítette elő Lengyelország lerohanását Németország

Az akciót egy magas rangú SS tiszt, bizonyos Alfred Helmut Naujocks vezette.

A német fegyveresek felrohantak a lépcsőn és berúgták az ajtót. A meglepett őrök és a mérnökök ledermedtek; a támadók gyorsan lefegyvereztek mindenkit. Az egyik behatoló a mikrofonért nyúlt majd lengyelül az éterbe ordított: „Figyelem! Itt Gliwice. Az adóállomás lengyel kézre került!” A mikrofonba bömbölt helyzetjelentés történelmire sikeredett, a közelgő apokalipszis előjátéka lett.

A fenti incidens a német–lengyel határ mentén elterülő kisvárosban, Gleiwitzben történt (ma Gliwice, Lengyelország) 1939. augusztus 31-én – írja a Múltkor.

A náci különleges alakulatok emberei lengyel szabotőröknek öltözve megtámadták az éj leple alatt a gleiwitzi adótornyot.

A német rádióállomás színlelt elfoglalását Hitler lengyel agresszióként állította be, megteremtve a casus bellit Lengyelország lerohanására és a második világháború kirobbantására.

Miután a lengyelek elutasították a lengyel korridor – amely kijáratot biztosított számukra a Balti tengerre, de egyben elvágta a szárazföldi összeköttetést Kelet-Poroszország és Németország között – átadását a németeknek, Hitler elhatározta, hogy háborút provokál Lengyelországgal.

Hónapokkal a második világháború kitörését megelőzően

a német sajtó egy erőteljes lengyelellenes propaganda-hadjárat elindításával megkezdte a közvélemény megdolgozását, a lengyelországi németek elnyomásával és megalázásával vádolva a lengyel kormányt.

Ezzel párhuzamosan a náci agytrösztök is akcióba lendültek, és az SS-irányításával a Himmler-hadművelet keretében számos titkos, idegen zászló alatt zajló akciót dolgoztak ki és hajtottak végre. Ezek közül a gleiwitzi lett a legjelentősebb, amelyet sokan a második világháború első hadi cselekményeként tartanak számon.

Az akciót egy magas rangú SS tiszt, bizonyos Alfred Helmut Naujocks vezette. Naujocks összegyűjtött néhány foglyot a dachaui koncentrációs táborból, illetve a letartóztatott sziléziai-lengyel aktivistát, Franciszek Honiokot is „felvette a csapatába”.

A foglyok és Honiok természetesen nem önként vállalkoztak a feladatra. Miután megtörtént a kiválogatás, a foglyokat lengyel szabotőröknek öltöztették, majd agyonlőtték őket és holttestüket a gleiwitzi rádióállomás közelében helyezték el.

A különleges alakulat tagjai megrohamozták az állomást, majd a parancsot követve egy rövid németellenes szöveget sugároztak az éterbe, lengyelül.

A német sajtó természetesen felkapta a történetet és a német becsület visszaállítása érdekében azonnali revánsot követelt. Hitler nem sokat hezitált; a Wehrmacht egységei másnap hajnali 4:45-kor átlépték a német–lengyel határt, megindítva ezzel az emberiség történelmének legnagyobb világégését.

Borítókép: A gleiwitzi rádióadó / origo.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!