veszély

2019.08.04. 19:19

Fuldoklik a műanyag alatt egy világörökségi helyszín

Régen környezeti koronaékszernek tartották érintetlensége, páratlan tisztasága miatt.

This handout photograph taken on June 16, 2019 and received on July 30 from New Zealand-based media group Stuff shows a masked booby walking amongst rubbish at the high-tide mark on a beach on Henderson Island, an uninhabited member of the Pitcairn Islands archipelago in the South Pacific Ocean. - Floating plastic garbage has swamped the remote Pacific island once regarded as an environmental jewel and scientists say little can be done to save it while our throwaway culture persists. Despite its extreme isolation, a freak confluence of geography and ocean currents means Henderson has one of the highest concentrations of plastic pollution on the planet. (Photo by Iain McGregor / STUFF / AFP) / - New Zealand OUT / TO GO WITH PACIFIC-BRITAIN-ENVIRONMENT-POLLUTION-PLASTIC - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / IAIN MCGREGOR / STUFF" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == NO ARCHIVE /

Forrás: IAIN MCGREGOR / STUFF / AFP

Megfulladhat a műanyagszemétben az UNESCO világörökség részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-sziget, ahol hat tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze tudományos szakemberek két hét alatt.

Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból – Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak

- mondta Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológus, aki az elmúlt hónapban expedíciót vezetett az Új-Zélandhoz tartozó lakatlan szigetre.

Az Új-Zéland és Peru között félúton fekvő Pitcairn-szigetek részét képező kicsiny korallzátonyt egykoron „környezeti koronaékszernek” tartották érintetlensége, páratlan tisztasága miatt. Bár nagyon távol van lakott térségektől, földrajzi elhelyezkedése és az óceáni áramlatok haladása miatt Hendersonon található a műanyagszennyezés egyik legmagasabb koncentrációja a Földön.

A 10 kilométer hosszú, öt kilométer széles Henderson a dél-csendes-óceáni körforgás középpontjában terül el, ez a hatalmas körkörös óceáni áramlat az óramutató járásával ellentétesen mozog Ausztrália keleti partjai és Dél-Amerika nyugati partjai között. A korallzátony ökoszisztémája olyan gazdag, hogy az UNESCO 1988-ben felvette a világörökségi listára mint érintetlen paradicsomot.

Három évtizeddel később azonban az óceáni áramlat műanyag törmelékek végtelen hullámait zúdítja Hendersonra, amely a dél-csendes-óceáni műanyagszemét-folt központjává vált.

Lavers először 2015-ben vezetett expedíciót a szigetre, amelynek keleti partján akkor négyzetméterenként 700 darab műanyaghulladékot találtak. A szennyezést súlyosbítja, hogy a hatalmas hullámok a szemét több mint felét apró, emberi szemmel szinte alig látható részecskékre törik össze, amelyeket nem lehet eltakarítani, és amelyeket megesznek a madarak és a teknősök.

Lavers szervezte az idei takarító expedíciót is. Az összegyűjtött hat tonna hulladékot nem tudták elszállítani, mivel hajójuk nem talált biztonságos helyet horgonyzásra, ezért a dagály vonalától magasabb helyen gyűjtötték össze későbbi elszállításra.

A tengerbiológus, aki jövőre és 2021-ben is tervez további expedíciókat a szigetre, elmondta, hogy az általa tapasztaltak alapján a szemétgyűjtés nem jelent hosszú távú megoldást az óceánok hulladékszennyezésére.

Olyan sok szemét van már óceánjainkban, hogy valóban mindent meg kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk, hogy még több kerüljön oda

- mondta.

Borítókép: ilyen volt a helyzet júniusban a szigeten

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!