16 év alatt

2019.08.07. 10:35

Majdnem 10 millió hektárnyi vadon veszett oda az Egyesült Államokban

A mezőgazdaság, az energiafejlesztés, a lakásépítés és egyéb emberi tényezők miatt történt a veszteség, aminek következtében az ország még sebezhetőbbé vált a klímaváltozás hatásaival szemben.

A tourist takes photos of one of many geysers in Yellowstone National Park in Wyoming on June 11, 2019. (Photo by Daniel SLIM / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Daniel Slim

A Center for American Progress kutatóintézet tanulmánya szerint 2030-ig

az Egyesült Államok szárazföldi és óceáni területeinek legkevesebb 30 százalékát kellene megőrizni természetes állapotában a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak és a vadvilág kipusztulásának kivédése érdekében.

A szakemberek szerint ennek teljesítéséhez szövetségi és helyi szinten is erősíteni kell a már létező környezetvédelmi irányelveket.

A kutatók a kőolaj- és földgázkitermelés, az útépítés, a lakásépítés, a mezőgazdasági termelés és az egyéb emberi tevékenységek hatásainak felbecsülésével próbálták meg kikalkulálni a természeti területek pusztulásának ütemét. Jelenleg az Egyesült Államok szárazföldi területeinek 12 százalékát teszik ki a nemzeti parkok, ősparkok és egyéb védett területek, míg az óceáni területek 26 százaléka élvez védelmet a kőolaj- és földgázkitermeléstől. A tanulmány szerint

az Egyesült Államok olyan korszakba lép, amelyben az eddigieknél sokkal jobban rá lesz utalva a természeti világ stabilitására a gazdasági fejlődés, a közösségek egészségének védelme és a klímaváltozás hatásainak kezelése tekintetében.

Az emberi beavatkozástól mentes természeti területek hanyatlása az Egyesült Államok déli és középnyugati részén a legsúlyosabb, a városok, a földművelés, az utak, az erőművek és egyéb fejlesztések területi kiterjedésének növekedése miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!