felfedezés

2019.10.29. 14:55

Galaktikus arcról készített képet a Hubble űrteleszkóp

A két galaxis központi régiói alkotják a formáció „szemeit”

Forrás: Shutterstock

Galaktikus arcról készített képet a Hubble űrteleszkóp, amely szokatlan galaxisütközést rögzített, a két összeolvadó galaxis látványa úgy hat, mint egy kozmikus arc.

A Tejútrendszertől 704 millió fényévnyi távolságban két galaxis frontálisan összeütközött. A két galaxis központi régiói alkotják a formáció „szemeit” – közölte a München közelében lévő garchingi Hubble információs központ.

Az AM 2026-424 katalógusszámú konstelláció két galaxisa láthatóan megközelítőleg azonos méretű. Ez szokatlan jelenség, többnyire egy nagyobb galaxis nyel el egy kisebbet – emelték ki a kutatók.

Az összeütközés hatására a galaxisok korongjai kifelé húzódtak. A turbulencia pedig a csillagkeletkezés heves hullámait váltotta ki. A fiatal csillagok egy gyűrűje kékesen fénylik, ebből lett a galaktikus arc orra, szája és körvonalai.

A különleges formáció csillagászati mértékkel nézve rövid életű, mivel csupán mintegy 100 millió éven át látható. Egy-két milliárd éven belül a két galaxis olyan mértékben olvad egybe, hogy múltjukra már nem lehet következtetni – hangsúlyozta a központ.

A felvétel a Hubble átfogó vizsgálatai közben készült, az űrteleszkóp elsődleges kutatási célpontokat keres utódja, a James Webb űrteleszkóp számára, amelyet 2021-ben állítanak pályára.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!