Senki többet, harmadszor

2019.10.28. 13:57

Világrekord áron kelt el a reneszánsz atyjának festménye (videó)

Cimabeu-kép egy idős nő észak-franciaországi otthonából került elő.

Forrás: YouTube

A 13. században élt itáliai festő és mozaikművész, Cimabue Krisztus kigúnyolását ábrázoló alkotása 24,180 millió euróért kelt el vasárnap a Párizs közeli Senlis városában rendezett árverésen közölte az Actéon aukciósház.

A leütési ár jutalékok nélkül elérte a 19,5 millió eurót – közölte az aukciósház, amelynek szakértői 4-6 millió euróra becsülték az oltárképtöredék értékét.

Az ár világcsúcsot jelent a primitív, 1500-as évek előtti műalkotások esetében

tették hozzá.

Ez volt az első alkalom, hogy az olasz későgótika egyik legnagyobb művésze, a reneszánsz atyjának is nevezett Cimabue (1272-1302) alkotását árverésre vitték.

A 25,8 centiméterszer 20,3 centiméteres alkotás egy idős francia nő észak-franciaországi otthonából került elő.

A párizsi Eric Turquin Expertise cég szakértői szerint a festmény Cimabue egy 1280-ban készült sokszárnyú oltárképének a része lehet. A firenzei mester nyolc jelenetben festette meg Krisztus szenvedését és keresztre feszítését.

Az oltárkép két másik jelenetét a londoni National Gallery, valamint a New York-i Frick-gyűjtemény őrzi.

A Cimabeu-képről az idős francia asszony és családja is azt hitte, hogy csak egy egyszerű ikon, mígnem idén júniusban egy helyi becsüs fel nem világosította őket a kép valódi értékéről. Később Eric Turquin is megerősítette a temperafestékkel készült, aláírás nélküli festmény eredetiségét.

Az infravörös fénnyel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a festményt kétséget kizáróan ugyanaz a kéz készítette, mint a Cimabuénak tulajdonított többi ismert alkotást. Turquin szerint a három panelen hasonló mintázatban futnak a fapusztító lárvák több száz éves járatai és mindhárom kép ugyanolyan nyárfatáblára készült.

Borítókép: Cimabue Krisztus kigúnyolását ábrázoló alkotása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!