tengeri csetepaté

2020.06.13. 20:58

Rejtélyes lény sebezte meg a hatalmas cápát

Egy egyelőre azonosítatlan mélytengeri állat támadott meg egy óceáni fehérfoltú cápát Hawaii vizeiben. A ragadozó testén golflabda nagyságú sérüléseket láttak a szakértők.

Forrás: Shutterstock

Az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) nagyméretű, zömök testű, nyílt tengeri faj, a trópusi és mérsékelt övi tengerek lakója. Látszatra jámbor és viszonylag lomha mozgásúnak tűnő cápa, valójában azonban nagyon agresszív tud lenni, és hihetetlenül felgyorsulhat.

Képes 300 méteres mélységig is lemerülni, vélhetően ott találkozott össze titokzatos ellenfelével, ami számos sebet ejtett rajta.

A 2 méter hosszú sebesült állatot egy mélytengeri fotós, Deron Verbeck fényképezte le. A cápa testét furcsa foltok és kör alakú, elhegesedett sérülések borították – írja az Origo.

Habár utólag képtelenség pontosan megmondani, a cápát mi támadhatta meg, a kutatóknak mégis van egy tippjük – a „mélytenger fantomjaként” is ismert óriáskalmárra (Architeuthis dux) gyanakodnak.

Az óriáskalmárokról a tudomány elég kevés információval rendelkezik.

Nagyjából 10-13 méteresre nőhetnek, és a világtenger legmélyebb tartományaiban tengethetik mindennapjaikat. Emiatt nem csak az emberrel, hanem más tengeri ragadozókkal is csupán elvétve találkoznak. Kivételt képeznek ez alól a rendkívül mélyre merészkedő óceáni fehérfoltú cápák.

A cápa testén látható kör alakú sérüléseket az óriáskalmár szívókorongjai okozhatták.

A sebek nagysága alapján az összetűzésben részt vevő óriáskalmár a kisebb példányok közé tartozott, nagyjából akkora – vagy kicsit termetesebb – lehetett mint a cápa, amivel összekülönbözött.

Jelenlegi ismereteink alapján a Hawaii környéki vizekben a fejlábúak három csoportja található meg: a már említett Architeuthis dux, illetve a Thysanoteuthis és Megalocranchia nem képviselői.

A csetepaté sok részlete nem ismert, az viszont biztos, hogy hasonló sérüléseket cápán még sosem láttak a szakértők.

Az eredményeket a Journal of Fish Biology című folyóirat legújabb számában publikálták.

null

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!