rablás

2020.10.28. 19:30

Ritka náci egyenruhákat és fegyvereket loptak el holland múzeumokból

Augusztusban egy beeki, két hete pedig egy ossendrechti háborútörténeti múzeumban jártak betörők.

Ritka náci sisakokat, fegyvereket és egyenruhákat loptak el az elmúlt hónapokban két második világháborús hollandiai múzeumból bő 1,5 millió euró, átszámítva több mint félmilliárd forint értékben – közölte egy múzeumi szóvivő.

Augusztusban egy beeki, két hete pedig egy ossendrechti háborútörténeti múzeumban jártak betörők. A fosztogatás nyomán országosan felülvizsgálták a második világháborúra emlékező holland múzeumok biztonsági rendszabályait.

Szakértők szerint a tolvajok valószínűleg nem azért vitték el az átszámítva legalább 552 millió forintot érő náci relikviákat, hogy az interneten nyilvános árverésen bocsássák áruba azokat, mivel a fegyverek számozottak, annyira egyediek és ritkák, hogy azonnal felismerhetők.

A betörők jól felkészültek voltak és úgy tűnik, hogy magángyűjtők megrendelésére dolgoztak – mondta el Janneke Kennis, az overlooni világháborús múzeum munkatársa. Valószínűleg felmérték a terepet, listát készítettek és nagyon profi módon jártak el – tette hozzá a szakértő.

A beeki Szemtanú Háborús Múzeumba augusztusban betörő tolvajok több gépjárművel szállították el a gyűjtemény legértékesebb, mintegy 1,5 millió euróra becsült részét, egy August Segel nevű német ejtőernyős történetét elmesélő tárlat 150 kosztümös figuráját.

Az ossendrechti múzeumnak szinte a teljes gyűjteményét elvitték, SS-egyenruhákat, tőröket, sisakokat, jelképeket, sapkákat, ejtőernyőket, lőfegyvereket és távcsöveket összesen több százezer euró értékben.

A betörések után az overlooni múzeum elővigyázatosságból visszaadta tulajdonosainak a nála kölcsönben lévő kiállítási tárgyakat.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában