kiolvadt a jégből

2020.11.07. 07:24

Az Északi-sarkvidékről érkezett palackpostát találtak ír szörfösök

Mint kiderült, a fémtartály orosz sarkkutató hajón utazók időkapszulája volt.

In a photo taken on October 18, 2020 a surfer carries his board at the Wave Park wave pool in Siheung, near Incheon. (Photo by Ed JONES / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az Északi-sarkvidékről 4000 kilométerre délre sodródott palackpostát talált két ír szörfös – írta a BBC hírportálja.

Mint kiderült, a fémtartály orosz sarkkutató hajón utazók időkapszulája volt.

A kapszula útja az ír partoknál, Gweedore-nál végződött.

Sophie Curran és Conor McClory, akik rábukkantak, 2018-ból származó leveleket, fotókat és egyéb relikviákat találtak a palackban a világ második legnagyobb jégtörőjén, a 50 let pobjedi (a győzelem 50 éve) nevű hajó fedélzetén utazóktól.

Az orosz jégtörő, amely 2,5 méter vastag jeget is át tud törni, és óránként 20 kilométeres sebességgel halad a nyílt vízen, turistákat is visz az Északi-sarkra. A fedélzetén 140 főnyi legénységet és személyzetet, valamint 128 vendéget tud szállítani.

A levelek közül kettőt angolul írtak, de még így is eltartott egy ideig, míg kiderült, hogy honnan származik az időkapszula. A kutatásban a közösségi média volt a megtalálók segítségére, mivel sikerült felvenniük a kapcsolatot egy szentpétervári bloggerrel, Szvetával, aki az egyik levelet írta.

A blogger elmesélte nekik, hogy a kapszulát az Északi-sarkvidék jegébe süllyesztették a 2018-as expedíción, de valószínűleg kiolvadhatott, és két év alatt jókora utat tett meg.

A bloggert alaposan meglepte, hogy ilyen hamar előkerült a kapszula, mivel arra számított, hogy 30-50 évbe is beletelhet, míg valaki megtalálja.

A szörfösök és a blogger viszont jó barátságba kerültek, és elhatározták, hogy amint a járvány után lehetséges, találkoznak és együtt szörföznek az írországi Donegal megye partvidékén, ahol a kapszula előkerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!