Tudományos csoda

2021.09.02. 18:40

Lehet licitálni Einstein eredeti kéziratára!

A szakértők szerint rendkívül ritkák azok a feljegyzések, amelyek megmaradtak Einstein 1919 előtti munkásságából.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Albert Einstein egy olyan kéziratára lehet licitálni novemberben, amely az általános relativitáselméletét készítette elő. A Christie's árverési ház 2 és 3 millió euró, vagyis 694 millió és 1 milliárd forint közé becsüli dokumentum leütési árát.

Az aukciósház szerint kétségkívül ez a legértékesebb Einstein-kézirat, amelyet valaha eladásra kínáltak.

A november 23-ra meghirdetett árverést a franciaországi Aguttes aukciósházban rendezik.

Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval. Bessónak köszönhető, hogy a feljegyzés szinte csodával határos módon fenn is maradt, mivel Einstein valószínűleg nem vette volna a fáradságot, hogy megőrizze.

Einstein azt követően kezdett dolgozni az általános relativitáselméletén, hogy 1905-ben felállította az E=mc2 képletet. 1913 elején viszont kollégájával belefutott abba a problémába, amellyel a tudományos közösség évtizedek óta küzdött, vagyis a Merkúr bolygó pályájának anomáliájába. De később sikerült megoldaniuk ezt a rejtélyt is.

A kézirat számos apró hibát tartalmaz. Mikor Einstein észrevette ezeket, nem foglalkozott tovább a dokumentummal, amelyet ezért Michele Besso vett magához.

A másik ismert kézirat a fizikus kutatásainak ebből a periódusából az úgynevezett zürichi jegyzetfüzet, amely 1912 és 1913 között készült. A feljegyzés Jeruzsálemben, a Héber Egyetem Einstein-archívumában található.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!