Ország-világ

2021.10.22. 18:55

Eddig ismeretlen 1956-os fényképeket állítottak ki Lengyelországban

Az 1956-os magyar forradalom alatt készült, nemrég felfedezett fényképeket állítottak ki az észak-lengyelországi kikötővárosban, Szczecinben pénteken megnyílt kiállításon.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A forradalom budapesti jeleneteit örökítette meg az ismeretlen szemtanú által készített mintegy 40 fotó, amely egy lengyel család hagyatékából került a szczecini Nemzeti Múzeum legújabbkori részlege birtokába.

A család Szczecinben élő sarja, Miroslaw Lesmiak adományozta őket az intézménynek – mondta el az MTI-nek Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul, aki részt vett a kiállítás megnyitóján.

Közlése szerint a fotókat Budapesten a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál vizsgálták át és megállapították, hogy létezésükről mindeddig nem tudtak.

„Az emberi emlékezet úgy működik, hogy inkább a látott dolgokat rögzíti. Ha látunk valamit, gyorsabban véssük azt emlékezetünkbe (...) és ha már láttunk valamit, nehezebben vagyunk manipulálhatók”

– mondta a főkonzul a megnyitón. Hozzátette: a magyar kommunisták a lengyel-magyar barátság képét is manipulálni próbálták, kidomborítani a két nemzet közötti eltéréseket.

„1956 viszont teljesen más képet mutatott, megmutatta, hogy a lengyelek és a magyarok együttműködni akarnak és tudnak is (...) a szabadság és függetlenség érdekében”

– jelentette ki Illés.

A kiállítás kurátora, Agnieszka Kuchcinska-Kurcz a megnyitón szintén kiemelte, hogy a fényképeket az intézményes magyarországi fényképgyűjteményekben eddig nem ismerték.

„Ezért is egy kinccsel érnek fel számunkra”

– tette hozzá.

A tárlat a forradalom budapesti jelenetein kívül az 1956-os lengyelországi eseményeket, ezen belül a magyar forradalom támogatására Szczecinben szervezett adománygyűjtést és véradást is felidézi.

1956 szczecini történetéhez hozzátartozik az is, hogy abban az évben, december 10-én a város lakói a helyi szovjet konzulátus előtt tüntettek, Nagy Imre szabadon bocsátását, Kádár János menesztését követelték, majd betörtek a képviselet épületébe és felgyújtották azt. A tüntetést a lengyel biztonsági szolgálat (KBW) csapatai és a rendőrség oszlatták szét.

Az 1956-os forradalom emlékét Szczecinben 2016 óta a Csepelen felállított Pesti srác szobrának ikerpárja idézi fel.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!