Big John

2021.10.23. 13:20

Rekordáron kelt el a legnagyobb ismert triceratopszcsontváz

A legnagyobb ismert triceratopszcsontváz 6,65 millió euróért kelt el csütörtökön egy párizsi árverésen.

Big John, a legnagyobb ismert Triceratops csontváza a Drouot aukciós ház párizsi árverésén 2021. október 21-én. A több mint 66 millió éves õshüllõ megkövesedett csontváza 5,5 millió euróért (mintegy 2 milliárd forintért) kelt el.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Ian Langsdon

A Big John becenevű őshüllő 66 millió éve élt Laramidia szigetkontinensen, amely valaha Alaszkától húzódott Mexikóig.

Megkövült maradványait 2014-ben fedezte fel Dél-Dakotában Walter W. Stein Bill geológus. A fosszíliák restaurálását az olaszországi Triesztben végezték.

„Egy amerikai gyűjtő vásárolta meg, akit nagyon felvillanyoz az a gondolat, hogy képes volt megszerezni egy ilyen maradványt személyes használatra”

– közölte Djuan Rives, az új tulajdonos képviselője.

A kréta-tercier kihalási esemény előtt élő utolsó dinoszaurusznemek egyikéhez tartozó növényevő, az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz egy kisebb riválissal folytatott küzdelem közben pusztulhatott el koponyasérüléséből ítélve.

A triceratopsz („háromszarvú arc”) csontvázának 60 százalékát, mintegy 200 csontját találták meg. A nyolcméter hosszú állat koponyája 2,62 méter hosszú – csaknem egyharmada a teljes testhossznak -, és két méter széles.

A Drouot aukciósház szakemberei előzetesen úgy becsülték, hogy 1,2-1,5 millió euróért kelhet el Big John.

Az 5,5 millió eurós leütési ár – amelyhez még hozzájönnek az adók és jutalékok – európai rekord – közölte Alexandre Giquello, az aukciósház illetékese, aki szerint a dinoszauruszcsontvázak piaca egyre nő.

Tavaly októberben Párizsban valamivel több mint 3 millió euróért, a becsült ár duplájáért kelt el az egyik legrégibb dinócsontváz, a rettegett Tyrannosaurus rex ősapjának tartott alloszaurusz egy 150 millió éves példánya. Nem sokkal korábban New Yorkban minden korábbit messze felülmúló összeget, 31,8 millió dollárt fizettek egy 67 millió éves T-rex-csontvázért.

Borítókép: Big John, a legnagyobb ismert Triceratops csontváza a Drouot aukciós ház párizsi árverésén 2021. október 21-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!