Apró korrekció

2021.11.14. 10:10

700 millió évvel korábban emelkedett ki az első kontinens az óceánból, mint hittük

A Kolkata közelében lévő Szinghbhum kerületből származó kőzetek alapján jutottak a szakemberek erre a megállapításra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ősi kőzetek vizsgálatával megállapították, hogy a Föld első kontinensei a korábban véltnél 700 millió évvel korábban emelkedtek ki az óceánból.

A The Guardian szerint Kelet-Indiából származó, üledékes kőzet elemzésével jutottak erre az eredményre kutatók, akik úgy vélik, felfedezésük magyarázatot ad a légköri oxigén szintjének emelkedésére és a gleccserek kialakulására a Föld történetének ezen időszakában. A Kolkata közelében lévő Szinghbhum kerületből származó kőzetek alapján az első stabil kontinensek, a kratonok 3,2-3,3 milliárd évvel ezelőtt kezdtek el tengerszint fölé emelkedni.

Az ausztráliai Monash Egyetem kutatója, Priyadarshi Chowdhury, az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője elmondta, munkatársaival észrevették, hogy a kőzetnek szárazföldön kellett formálódnia, mert fodrozódó jelek láthatóak rajta, amelyek hasonlóak ahhoz, ahogyan a szél és a hullámok nyomot hagynak a homokos partokon. A szakemberek rájöttek, hogy ezek ősi folyami kőzetek voltak, amelyek folyókban és torkolatokban formálódtak.

A szakember szerint az első kontinensek valószínűleg a lemeztektonika létezése előtt formálódtak.

A lemeztektonika a földtömegek emelkedését hajtó legfőbb erő napjainkban. Ma ugyanis a lemeztektonika kontrollálja az emelkedést. Amikor két kontinentális lemez összeütközik, kialakul a Himalája, az Alpok. Három milliárd éve ez nem így volt – hangsúlyozta Chowdhury.

A tudósok elmélete szerint a korai kontinensek 300-400 millió évnyi folyamatos vulkáni aktivitást követően emelkedtek ki a globális óceánból. A Szinghbhum-kraton az idők során felhalmozódott lávából jöhetett létre, a mintegy 50 kilométer mélyre nyúló kéreg megvastagodott, majd úszni kezdett a vízen, mint a jéghegyek.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!