Veszélyben vannak

2021.12.04. 13:40

A klímaváltozásnak sok tengeri madár is áldozatul esik

A globális felmelegedés a tengeri madarak körében is sok áldozatot szed: populációik a hőhullámok, a szélsőséges időjárás, a kevés táplálék és a kis szaporulat miatt csökkennek – figyelmeztetnek kutatók.

A klímaváltozás súlyosan érintette a Hawaii partjainál élő albatrosz-, a brit szigetek környékén élő szula- és a Maine partjai közelében élő lundapopulációt. Sok tengeri madár a vízszint emelkedése miatt nem tud fészket építeni, vagy az óceánok felmelegedése miatt nem talál elég halat táplálékul.

Az Egyesült Államok nyugati partjainál élő közönséges egerészölyvek és füstös csibealkák szintén nagy számban pusztultak el a globális felmelegedés miatt. A tengerszintemelkedés elárasztja azokat a szigeteket, ahol a madarak fészkelnek, és sok tengeri madárnak kevesebb fiókája születik. Az Új-Angliánál élő csérfajok az elmúlt években egyre gyakoribb esőzések és jégesők miatt pusztultak ki, ugyanis a viharos időjárásnak áldozatul estek fiókáik – sorolta Linda Welch, az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának biológusa.

Welch hangsúlyozta, hogy a felmelegedő világ egyre kevésbé élhető sok tengeri madárfaj számára.

„Határozottan úgy vélem, hogy komoly következményei vannak annak, amit most látunk”

- jelentette ki.

Bár pontosan nehéz felmérni a tengeri madárfajok populációját, a Brit Columbia-i Egyetem kutatóinak becslése szerint a 20. század közepe óta 70 százalékkal csökkent a tengeri madarak száma. Egy a Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elmúlt 50 évben a hallal táplálkozó tengeri madarak szaporulata szintén visszaesett, különösen az Egyenlítőtől északra élő fajoknál.

A Washingtoni Egyetem és más intézmények kutatói, akik világszerte több tucat tengeri madárfajt tanulmányoztak, azt találták, hogy egyes fajok szaporodása a történelmi szintnek mindössze tíz százalékát éri el. Azt is megállapították, hogy a déli féltekén az olyan fajok, mint a Magellán-pingvin, alig találnak halat fiókáik táplálásához.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a tengeri madarak világszerte veszélyben vannak, elsősorban az óceánok melegedése miatt. Az elmúlt öt évtizedben a bolygón a globális felmelegedésből fakadó magasabb hőmérséklet több mint 90 százalékát az óceánok „nyelték el” amerikai kutatások szerint.

A felmelegedő tengerek, és a táplálék híján ezrével bekövetkező elhullás megnehezíti a stabil madárpopulációk fennmaradását – mutatott rá P. Dee Boersma, a Washingtoni Egyetem biológiaprofesszora, a Science-tanulmány egyik szerzője.

A tengeri madarak sorsa, köztük a pingvineké, amelyek száma Dél-Afrikában 1991 óta csaknem háromnegyedével csökkent, annak előjele, hogy mi fog történni a globális felmelegedés miatt a természettel

- fűzte hozzá a tudós.

„A tengeri madarak óceánjaink egészségének leglátványosabb mutatói közé tartoznak” – mondta Shaye Wolf, a Biológiai Sokféleség Központjának klímatudományi igazgatója.

„Egyre nagyobb számban bekövetkező pusztulásuk arra figyelmeztet, hogy az óceánok felmelegedése súlyos áldozatokat követel” – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!