Planet 2021

2021.12.08. 13:19

Áder János: a klímaválság nemcsak probléma, de üzleti lehetőség is

Az államfő elmondta, tervezik, hogy a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót két évente megrendezik.

A klíma- és a vízválság, a biodiverzitás és a termőföld minőségének romlása nemcsak megoldásra váró probléma, hanem óriási piaci, üzleti lehetőség is a technológiafejlesztésben élen járó országoknak – mondta az államfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Áder János a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót értékelve hangsúlyozta, előbb vagy utóbb minden állam rákényszerül az új technológiák használatára a szabályváltozások, a lakosság nyomása és a fiatalok érdekérvényesítése miatt.

Bizonyos erőforrások kimerülőben vannak, és ha Kína beszünteti például az egyre fogyó, ritka földfémek exportját az ott élők életszínvonalának növelése érdekében, Európának nem nagyon lesz más választása, mint újrahasznosítani a most még eldobott, szemétre hajított hulladékokat – mutatott rá.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió kötelezettségként írja elő a tagországoknak a különböző hulladékok gyűjtési arányának javítását.

Ha már kötelezettség és a gazdasági, üzleti kényszer is ebbe az irányba visz bennünket, jobb előbb lépni, mint várni, hogy egyszer csak történik valami – tette hozzá. Áder János kitért rá, hogy a fenntarthatósági expóra készült ezüstözött érmékhez újrahasznosított röntgenfelvételekből jutottak ezüsthöz. Egy tonna röntgenpapírból 1 kiló ezüstöt tudtak visszanyerni.

Kiemelte, hogy ebben a régióban még nem rendeztek ilyen fenntarthatósági expót, erre más országok részéről nem is nagyon volt törekvés.

A résztvevők körében készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka jó törekvésnek tartotta az expó magyarországi rendezését, 87 százalékuknak tetszett a vállalkozók termékeit, ötleteit bemutató tárlat, és több mint 90 százalékuknak a 11 élményszigeten a fenntarthatóság kérdéseivel foglalkozó kiállítás. Áder János hozzátette, hogy a rendezvény minden napján jelen volt, de nem találkozott az expót kritikával illető látogatóval, inkább olyan véleményeket hallott, hogy miért ne lehetne állandóvá tenni a kiállítást.

Úgy vélte, az esemény diplomáciai szempontból is eredményes volt. A kormánytagok jelentős része megjelent a helyszínen, és legalább 240 olyan tárgyalás volt, ahol miniszterek, államtitkárok velük azonos rangú vendégekkel vagy vállalati vezetőkkel tanácskoztak. A 183 kiállító cég kétharmadának keddig beérkezett adatai alapján több mint 3 ezer olyan tárgyalás történt, amely a látogatók kíváncsiságát, érdeklődését, esetleges vételi szándékát tükrözte.

Hangsúlyozta, személy szerint elégedett a visszajelzésekkel és a látottakkal, de fontosabb a látogatók elégedettsége és a kiállítók pozitív nyilatkozatai.

Áder János a fiatalokról szólva kiemelte, hogy A jövő hősei című kalandpark feladatait 5 ezren oldották meg, a részvételre ötszörös volt a túljelentkezés. A lelkesedés óriási volt a 16 év alattiak körében, de a 16-18 évesek, illetve az idősebbek körében is nagy volt az érdeklődés. Az államfő a folytatásról szólva elmondta, tervezik, hogy az eseményt két évente megrendezik.

A cél az, hogy a kérdésekre újabb válaszokat adó, újabb innovációkat bemutató, a látogatókat informáló, nekik reményt felmutató rendezvénysorozatnak adjanak otthont – fogalmazott Áder János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!