Fertőzhetnek

2021.12.03. 11:42

Csökkentik a Yellowstone-ban élő bölények számát

Megegyeztek a Yellowstone Nemzeti Park fenntartói, szövetségi és törzsi illetékesei.

Megegyezés született a Yellowstone Nemzeti Park fenntartói, szövetségi és törzsi illetékesek között arról, hogy ezen a télen 600-900 bölény kilövésére, vágóhídra vagy karanténba küldésére adnak engedélyt, hogy az állatok ne betegítsék meg a szarvasmarha-állományt a park határain kívül.

A szerdai megállapodás szerint tél végén a yellowstone-i bölénypopulációból további 200 bölény befogására vagy kilövésére is engedélyt adhatnak.

Telente a bölények a Yellowstone parkot elhagyva északra, Montanába vándorolnak. Ez azonban fokozza a bölények által terjesztett, és szarvasmarhákra veszélyes brucellózisfertőzés terjedését. A bakteriális betegség embereket is megfertőzhet, de ennek előfordulása nagyon ritka az Egyesült Államokban.

Jávorszarvasok megfertőztek haszonállatokat brucellózissal, arra azonban nincs bizonyíték, hogy bölényről a vadonban haszonállatra terjedt volna a betegség – írta a Bozeman Daily Chronicle című napilap.

A Yellowstone-ban a park biológusa, Chris Geremia szerint jelenleg mintegy 5450 bölény él, és 600-900 bölény eltávolításával abban is segítenek, hogy az állomány stabilizálódjon, majd újból növekedhessen. A tavaszi ellés után a bölények létszáma a szakemberek szerint újra a jelenlegi körül alakul majd.

Számos amerikai őslakos törzs és Montana állam is szervez külön bölényvadászatot a Yellowstone Nemzeti Parkon kívül.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!