Kihagyhatatlan lehetőség

2021.12.07. 15:15

Einstein kézzel írt sorára lehet licitálni a magyarországi aukción

A Nobel-díjas fizikus német nyelvű, autográf, tintával írt üdvözlő sora 300 ezer forinttól kelhet el.

Albert Einstein világhírű fizikus német nyelvű üdvözlő sorára, valamint Ady Endre, Fekete István és Ottlik Géza kézírását őrző ritkaságokra is lehet licitálni csütörtökön a Múzeum Antikvárium 39. árverésén online.

A Nobel-díjas fizikus német nyelvű, autográf, tintával írt üdvözlő sora 300 ezer forinttól kelhet el.

Az antikvárium szerint nem lehet tudni, mikor íródtak a sorok, mivel Einstein írásképe hosszú évtizedeken keresztül nagyon kiegyensúlyozott volt, alig változott.

A szakértők azt valószínűsítik, hogy a sor egy hosszabb levél aljáról lett levágva. Magyarországi előkerülése pedig azt sem zárja ki, hogy valamely jeles magyarnak címezte a sorokat a világhírű tudós.

Szerepel továbbá a tételek között egy Ady Endrét ábrázoló egész alakos amatőr fénykép is, amely 350 ezer forintról indul. A Winterberg Rudolf által rögzített kép Grazban, a Máriagrün szanatóriumban készült 1913. április végén. A költő a képet a Nyugat folyóirat titkárnőjének, Havas Irénnek dedikálta.

Kincsemről, a többszörös díjnyertes magyar versenylóról készült színes litográfia is szerepel a kínálatban 300 ezer forintos induló árral.

A katalógus szerint Kincsem 25 versenyt nyert az Anton Zampis osztrák festő és litográfus által készített metszet idején. A híres magyar versenyló 1879-es visszavonulásáig összesen 56 versenyen indult, és mindegyiket győzelemmel fejezte be.

Fekete István Tüskevár című regénye a szerző tintával írt dedikációjával együtt 60 ezer forintért kelhet el.

Ottlik Géza Minden megvan című novelláskötete, címlapján a szerző golyóstollal írt, Kardos Györgynek szóló autográf dedikációjával együtt 40 ezer forintért találhat gazdára. A kötet 1969-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

Mindezek mellett több mint 300 tételre lehet licitálni a Múzeum Antikvárium árverésén, amelyet ezúttal online tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!