Allergiás tünetek

2022.01.05. 12:40

A szokatlanul meleg időjárás miatt már el is kezdődött a pollenszezon

Az elkövetkező napokban még marad az enyhe időjárás, így a pollenterhelés többfelé elérheti a közepes szintet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az NNK tájékoztatása szerint az évszakhoz képest szokatlan meleg időjárás hatására az év első napjaiban országszerte több helyen megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje.

A közlemény szerint koncentrációjuk jellemzően alacsony, azonban a mogyoró pollenterhelése helyenként már az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérheti. A meteorológiai előrejelzés alapján az elkövetkező napokban még marad az enyhe időjárás, így a pollenterhelés többfelé elérheti a közepes szintet.

A hétvége felé várható lehűlés hatására átmenetileg mérséklődhet a pollenterhelés, és alacsony tartományban maradhat, azonban újabb felmelegedés esetén a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása ismét erősödhet.

Kiemelten fontos, hogy a pollenre érzékenyek figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére, amiben segítheti őket az NNK naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!