A magyarok is köztük vannak

2022.03.24. 14:33

Nagyon erős csapatok versenyeznek ma a Bocuse d'Oron (videó)

Címkék#Bocuse d'Or

Nagyon erős a Bocuse d'Or szakácsverseny kétnapos, budapesti kontinensdöntőjének csütörtöki mezőnye; a magyar csapattól szép eredmény lesz, ha az esti eredményhirdetésen az első öt között végez – mondta a helyszínen a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, az idei versenyzsűri tagja.

Hamvas Zoltán a magyar csapat felkészüléséről szólva hozzátette: a munka eredményessége majd a helyezésben mérhető. Tiszta a lelkiismeretünk, elvégeztünk minden feladatot az utolsó simításokig a két versenymunkán– jegyezte meg.


Idén a magyar versenyző Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, commis-ja (segédje) pedig Nyikos Patrik. Széll Tamás coachként segíti a csapatot, amelynek elnöke Szulló Szabina, így ő képviseli Magyarországot a nemzetközi zsűriben.


Hamvas Zoltán felidézte, hogy már másfél hónappal a kontinensdöntő előtt összeálltak azok az ételek, amelyeket a zsűrinek szeretnének bemutatni, ezért ennek az időszaknak az volt a célkitűzése, hogy a csapat beleférjen az időbe és az utolsó finomságokat is kidolgozza még a versenymunkákon.


A felkészülés ritmusáról szólva a szakember elmondta, a versenyfogások elkészítése előtt két napot szántak arra, hogy mindent előkészítsenek a versenyszabályzat által megengedett szintre. Utána, amikor a versenyt próbáltuk el, a kezdés után éppen 5 órával a burgonyaételt adta a csapat, rá 35 percre pedig a húsételt, éppen úgy, ahogy most a döntőben fogják 

– fűzte hozzá a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.


Hamvas Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Bocuse d'Or döntőin hagyományosan két kötelező elem van: a tányértéma és a hústál. Szerencsére sikeres volt a lobbink, és ezek tényleg magyar alapanyagok: három kézműves módon termesztett burgonyafajta (a Coronada, az Anuschka és a Madison), illetve a magyar őzhús – jegyezte meg.


Az idei tányértéma – az a fogás, amelyet a mai éttermi elvárások szerint, tányérra tálalnak – egy burgonyaétel, amelyhez semmilyen állati fehérjét nem szabad használni a tojás és a tejtermékek kivételével. A másik téma a híres magyar őz: annak gerincét és combját, kacsamájat, illetve az egyik körethez tejfölt és túrót kell felhasználni – ismertette az idei fogásokat.


Hamvas Zoltán figyelmeztetett arra, hogy minden Bocuse d'Oron van egy nagyon erős első része a mezőnynek, ez legalább öt-hat csapat.


Szerdán az indulók egyik fele már elkészítette a fogásait. „Olyan nagyon kimagaslót nem láttunk tegnap, de ma nagyon erős csapatok versenyeznek: a svédek, a norvégok, a finnek és a magyarok is” – értékelt a szakember.


Mint hozzátette, Széll Tamás győzelme a 2016-os budapesti kontinensbajnokságon erősen fokozza a magyar csapattal szemben támasztott elvárásokat. Nyilván megint ez az álom, de biztosra venni semmit nem lehet – fogalmazott.


„Az alapvető elvárás az, hogy a magyar csapat magabiztosan kvalifikálja magát a 2023-as lyoni világdöntőbe. Ha az első ötben végzünk, az nagyon jó eredmény, ha a dobogón, az kirobbanó eredmény lenne” – mondta el Hamvas Zoltán.

Borítókép: a magyar csapat (Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Antonio Fekete)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!