Dicsőséges tavaszi hadjárat

2022.03.02. 06:55

Nagyszabású hadijátékkal emlékeznek az 1849-es szolnoki csatára

Az idei hadijátékon 12 lovas, több mint 200 hagyományőrző, többek között cseh, lengyel és osztrák katona, valamint 8 ágyú vonul fel.

Több nemzet katonái, lovas huszárok, gyalogság, tüzérek csapnak össze az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékán, amellyel az 1849-es csatára emlékeznek Szolnokon szombaton – közölte a Tisza-parti város vezetője, Szalay Ferenc.

A 173 éve történt ütközetre emlékezve a hadijátékot 26. alkalommal rendezi meg Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány.

1849. március 5-én a szolnoki csata a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdetét jelentette, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott, ami lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását.

Az idei hadijátékon 12 lovas, több mint 200 hagyományőrző, köztük cseh, lengyel és osztrák katona, valamint 8 ágyú vonul fel. A program már március 4-én, pénteken elkezdődik katonai koszorúzással a római katolikus temetőben található 1848-as emlékműnél. Március 5-én, szombat délután az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél, a Szabadság téren, valamint a Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt, a Lengyel Légió utcában szintén lesz koszorúzás. Ezt követően kezdődik a hadijáték a Tiszavirág gyaloghíd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közötti árterületen, rossz idő, magas vízállás esetén a Kossuth téren.

Udovecz György, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy 1849. március első napjaiban a császáriak megszállása alatt volt Szolnok.

A haditerv úgy szólt, hogy Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ezalatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. A haditerv bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés pedig katasztrófaként értékelte a szolnoki csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra nem volt példa korábban.

A hétvégi hadijáték a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség helyőrségi alakulatai, Szolnok város, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzatai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség támogatásával valósul meg. Szalay Ferenc polgármester továbbá elmondta, hogy február 25-én hivatalosan megnyílt a Lengyel Köztársaság Konzulátusa Szolnokon, amelynek munkáját a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Filipowicz Krzysztof irányítja.

Borítókép: Wikipédia / Than Mór

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!