Természetvédelem

2022.03.27. 17:30

Szlovák-magyar együttműködés született a kék vércse és a túzok megőrzéséért

A projekt Magyarországról és Szlovákiából két társfinanszírozó hozzájárulásával, hét kedvezményezett közös munkájaként valósul meg Szlovákiában egy, Magyarországon pedig négy különleges madárvédelmi területen idén február 1-jétől 2027. április 30-ig - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Szlovák-magyar együttműködés indult két veszélyeztetett madárfajunk, a kék vércse és a túzok megőrzéséért.
   

A Steppe on border LIFE projekt fő célja a túzok és a kék vércse kedvezőtlen helyzetének javítása elsősorban az intenzíven használt mezőgazdasági területek gyepterületekké alakításával. Ez javítja mind a táplálkozás, mind a költés és fiókanevelés feltételeit.     

A projekt azon élőhelyek javítására összpontosít, ahol mindkét faj előfordul, különösen a határ menti régióban. A pályázat az Európai Unió támogatásával, ötéves időtartamban valósul meg.
   

A kék vércse és a túzok állománya az elmúlt 40 évben 30 százalékkal csökkent Európában, egyes régiókban pedig az eltűnés veszélye fenyegeti. Az élőhelyvesztés és alacsony szaporodási siker mindkét faj számára kritikus veszélyeztető tényező.
   

A projekt logójának megtervezésére nyilvános nemzetközi pályázatot hirdettek.

Borítókép: kék vércsék

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!