Globális válasz

2022.04.06. 13:49

Alakjuk változásával reagálnak a felmelegedésre a madarak

Az elmúlt hetven évben a vizsgált madárfajok felének a teste vagy hosszúkásabbá vált, vagy veszített a tömegéből, de mindkét változás azt eredményezte, hogy megnőtt a testfelületük.

Változik a madarak alakja a globális felmelegedés hatására - állapították meg izraeli kutatók egy tanulmányukban, amelyet a Global Ecology and Biogeography című folyóiratban tettek közzé kedden.

A Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói 7981 múzeumi példány morfológiáját tanulmányozták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a vizsgált madárfajok felének alakja, mérete vagy tömege tartósan megváltozott az elmúlt 70 évben a hőmérséklet változásának hatására. A madarak teste vagy hosszúkásabbá vált, vagy veszített a tömegéből, de mindkét változás azt eredményezte, hogy megnőtt a testfelületük.

A kutatók megállapították, hogy a madarak testfelszínének a testtömeghez viszonyított aránya 28,9 százalékkal nőtt az évtizedek folyamán, ami 12,2 Celsius-fokos globális felmelegedést tükröz vissza.

Az emelkedő hőmérséklet "durván egy nagyságrenddel erősebb" hatást gyakorolt a madarak morfológiájára, mint a földrajzi eltérés, ami azt jelzi, hogy a madarak "közös választ" adtak az éghajlati feltételek változására - írták a kutatók.

A testhosszúság változása a költözőmadarakra volt jellemző, míg a testtömeg változása a helyben maradó fajokra.

Az izraeli kutatók szerint az a körülmény, hogy az alakváltozást egyaránt észlelték eurázsiai és afrikai költözőmadaraknál, arra utal, hogy globális jelenségről van szó. A tanulmány szerzői szerint attól lehet tartani, hogy az eddig tapasztalt rugalmasság esetleg már nem lesz elegendő, ha tovább emelkedik a hőmérséklet.

Borítókép: illusztráció
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!