Várva várt elismerés

2022.04.16. 06:35

Még idén lehet Michelin-csillagos vidéki étterme Magyarországnak

Mintegy 50 ezer vendéglátóhely működik ma Magyarországon, jelenleg a hazai gasztronómia a virágkorát éli.

Még idén lehet vidéki Michelin-csillagos étterme Magyarországnak – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség, az MTÜ vezérigazgatója hivatalos podcastjában.

Magyarország eddig 20 Michelin-elismeréssel rendelkezik, ennek látható következményei is vannak

– emelte ki Guller Zoltán.

Hozzátette, hogy az elmúlt 5 év munkáját figyelembe véve bizakodó, hogy ebben az évben meglesz az első vidéki Michelin-csillag is, amely újabb ugrást jelent. Mint mondta, mintegy 50 ezer vendéglátóhely működik ma Magyarországon. Jelenleg a hazai gasztronómia a virágkorát éli, a gasztroforradalom második szakaszában már az a feladat, hogy a vidéki éttermek is fejlődjenek, a mennyiség helyett a minőségre helyezzék a hangsúlyt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy étterem akkor tud jövedelmezően működni, ha az odajárók fele helyi lakos. A Covid-járvány alatt a kizárólag külföldi vendégekre épülő éttermek megszenvedték az időszakot, amíg a hazaikra épülő vendéglátóhelyek sokkal ellenállóbbnak bizonyultak.

Az elmúlt években a járvány az étel-házhozszállítást erősítette, a járvány után, jelenleg, a háborús környezetből fakadó gazdasági nehézségekkel terhelt időszakban az a kihívásunk, hogy előtérbe helyezzük a minőségi gasztronómiát, és az embereket visszaszoktassuk az éttermekbe

– hangsúlyozta az MTÜ vezérigazgatója.

Felidézte, hogy az elmúlt hónapokban több nagyszabású gasztronómiai rendezvény is Magyarországra irányította a figyelmet. Februárban a Michelin Guide-dal volt az MTÜ-nek közös eseménye, március végén Budapesten tartották a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét, ahol a magyar csapat 2. helyezést ért el. Ők jövőre Lyonban a világdöntőben mérettetik meg magukat.

A napokban ért véget a Dubaji Világkiállítás, ahol az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt Magyar Pavilon hazánk vízkincseit, azok kialakulását és felhasználását mutatta be. A Világkiállítások Nemzetközi Szövetsége a legjobban bemutatott tematika kategóriában ezüstéremmel díjazta a pavilont, amelynek több mint egymillió látogatója volt mintegy 200 országból. Az expón 40 magyar kulturális eseményt szerveztek 700 magyar fellépő részvételével, a legnépszerűbb étel a gulyásleves volt, amelyből 1500 liter fogyott.

Az MTÜ vezérigazgatója szerint jól alakult az első negyedév. Januártól márciusig a vendéglátás árbevétele valamivel kevesebb mint 280 milliárd forintot tett ki, ami tavalyhoz képest kétszeres növekedést jelent. Húsvétra eddig több mint 400 ezer vendégfoglalást jegyeztek elő, fokozatosan növekszik a belföldi és külföldi vendégek érdeklődése. A legnépszerűbb desztináció továbbra is a Balaton és a főváros.

2022-ben 36-37 millió vendégéjszakával számolnak, csaknem 3,5 millió vendégéjszakát már le is foglaltak. Országos átlagban legalább 20 százalékos forgalomnövekedésre számítanak, figyelembe véve az orosz-ukrán háborúból fakadó következményeket is.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!