Koffein

2022.05.24. 14:30

Ha szemszárazsággal küzd, és szereti a kávét, van egy jó hírünk

Minden harmadik embert érint, mégis nagyon keveset teszünk ellene. A szemszárazság enyhítésére azonban sokféle módszer létezik. Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy például a koffein rendszeres bevitele segíthet a tünetek enyhítésében.

– A száraz szem szindróma és jellemző tünetei – vörös, égő, viszkető szem – annyira gyakoriak, hogy minden harmadik embert érintenek. Száraz szem esetén a látószervünk nem termel elegendő könnyet, vagy a könny összetétele nem megfelelő ahhoz, hogy nedvesen tartsa a szemfelszínt. Így a szemünk elsődleges védőrétege nem működik megfelelően, a pollenek, a por és a szennyeződések irritálhatják – mondja Dr. Bíró Bettina, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa az Origonak.

A tünetek súlyosságának és gyakoriságának mértékén sokat javíthatunk, ha többet pihentetjük a szemünket telefon és számítógép használat közben, ha több folyadékot, de kevesebb alkoholt iszunk, és ha minimalizáljuk a kontaktlencse viselését. A szemszárazság vizsgálatára irányuló japán és gánai kutatások pedig arra jutottak, hogy 

napi egy-két csésze kávé elfogyasztása is kedvező hatással lehet a szemfelszínünk állapotára.

Hogyan segíthet a koffein szemszárazság esetén?

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy a kávé fogyasztása dehidratációt okozhat, ugyanis a benne található koffein vízhajtó hatású. Minden csésze kávé három pohárnyi vizet von el a szervezettől, vagyis rendszeres fogyasztásával jelentősen csökken szervezetünk vízháztartása. Az Optometry and Vision Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a koffeintartalmú italok fogyasztása után 45-90 perccel jelentősen megnövekedett a könnytermelés. Érdekes módon az életkor, a nem és a testtömeg nem befolyásolta az eredményt.

Egy másik tanulmány is hasonló eredményeket mutatott. A kutatók kétszer mérték meg a résztvevők könnyfilmjét: először koffein tartalmú tabletta, majd placebo fogyasztását követően. Ebben az esetben is arra jutottak, hogy a közreműködők könnyfilmje a koffein fogyasztása után volt a legvastagabb.

Bár mindkét tanulmány ígéretes eredményeket mutatott, mégsem lehet egyértelműen kijelenti, hogy a koffein rendszeres fogyasztása segít a szemszárazság enyhítésében. Egyelőre nem ismerjük a koffein szervezetre gyakorolt hatásait olyan mértékben, hogy ezt az anyagot hivatalos terápiában javasolhatnák az orvosok. A koffein számtalan módon gyakorolhat negatív hatást is a szervezetünkre, például magas vérnyomás, alvászavar, neurológiai panaszok.

Tehát, ha eddig nem ittunk kávét, nem biztos, hogy a száraz szem kezelése miatt érdemes elkezdeni.

Mi a leghatékonyabb megoldás?

A száraz szem a legtöbb esetben megfelelő összetételű, tartósítószermentes műkönnyel, szemgéllel jól kezelhető. Ha elhanyagoljuk a száraz szem problémát szemfelszínünk folyamatosan irritált lesz, ami hosszabb távon akár szöveti károsodáshoz, látásromláshoz vezethet. Krónikus szemszárazság esetén mindenképp érdemes egy szemész szakorvossal konzultálni.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!