Aggasztó adatok

2022.05.15. 17:35

Két évvel a megbetegedés után is lehetnek tünetei a koronavírusnak

A kórházban ápolt pácienseknél vizsgálták, visszatértek-e a munkába és szorultak-e egészségügyi ellátásra a kórházból való elbocsátásuk után.

Az eddigi leghosszabb követéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid-19 miatt kórházban kezelt betegek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől. A Lancet Respiratory Medicine folyóiratban csütörtökön publikált tanulmány 1200 Covid-19 miatt kórházban ápolt páciens állapotát mérte fel, és kiderült, hogy egészségi állapotuk és életminőségük is rosszabb, mint általában a lakosságé.

A Kína-Japán Barátság Kórház, a kínai Orvosi Tudományok Akadémiája, a pekingi Unió Orvosi Főiskola és a pekingi Csinghua Orvosi Egyetem tudósai a vuhani Csinjintan Kórházban 2020. január 7. és május 29. között Covid-19 miatt kezelt pácienseket vizsgálták a fertőzés után 6 hónappal, egy évvel és két évvel.

A betegek átlagéletkora 57 év volt a kórházból való elbocsátáskor. A kutatók 6 perces gyaloglással, laboratóriumi vizsgálatokkal és kérdőívekkel mérték fel a résztvevők állapotát, kérdezték ki őket esetleges tüneteikről. Azt is megkérdezték, hogy visszatértek-e a munkába és szorultak-e egészségügyi ellátásra a kórházból való elbocsátásuk után.

Szomorú tanulsággal szolgált a felmérés

A tanulmány szerint 6 hónappal a megbetegedés után 68 százalékuknak még legalább egy hosszú Covidra jellemző tünete volt, a fertőzés után két évvel pedig 55 százalékuk számolt be olyan tünetekről, mint a fáradtság, az izomgyengeség és az alvászavarok. Panaszaik közé tartozott az ízületi fájdalom, a szívdobogás, a szédülés, a fejfájás és a szorongás vagy a depresszió is.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a Covid-19-ből felgyógyulók bizonyos hányadának több mint két év kell a teljes felépüléshez.

A szerzők ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy azoknál, akik nem vettek részt a vizsgálatban, esetleg kevesebb tünet jelentkezhetett, mint azoknál, akik részt vettek, s emiatt esetleg túlbecsülhették a hosszú Covid-19 tüneteinek előfordulási gyakoriságát. A tanulmány szerzője, Cao Ping, a Kína-Japán Barátság Kórház kutatója szerint azonban egyértelműen szükség van arra, hogy folyamatos támogatást nyújtsanak a Covid-19-en átesett emberek jelentős részének.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!