Nagy veszély az élőhelyek pusztulása

2022.05.01. 13:00

Kihalás fenyegeti a hüllőfajok ötödét

Címkék#hüllő

A vizsgált 10 196 hüllőfaj 21 százalékát sorolták a veszélyeztetett, súlyosan veszélyeztetett vagy a kihalással fenyegetett kategóriába.

Kihalás fenyegeti a világ hüllőfajainak 21 százalékát egy átfogó új értékelés alapján.
 

A Nature tudományos lapban megjelent tanulmány szerint még a királykobra is a sebezhető fajok közé tartozik.
 

Hasonló értékeléseket végeztek már az emlősök, a madarak és a kétéltűek között, hogy segítsék a kormányokat, hol húzzák meg a nemzeti parkok határait és hogyan osszák el a környezetvédelmi alapokat.

 

A majdnem ezer tudós és 52 szerző részvételével végzett hüllőkutatás 2005-ben kezdődött. A projektet pénzügyi gondok lassították - mondta Bruce Young, a NatureServe tudományos szervezet zoológusa, a tanulmány egyik szerzője.
 

Sokkal nagyobb figyelmet kapnak az állatvédőktől a szőrösebb, tollasabb fajok. Pedig a hüllők is lenyűgözőek és alapvető fontosságú részei az ökoszisztémának

- mondta Young.
 

A galápagosi tengeri leguán, az egyetlen gyíkfaj a világon, amely alkalmazkodott a tengeri élethez, szintén a kihalással veszélyeztetettek közé tartozik - mondta Blair Hedges, a tanulmány egy másik társszerzője, a Temple Egyetem biológusa.
 

A leguánnak ötmillió évébe telt, hogy alkalmazkodjon a tengeri táplálkozáshoz, ilyen sok evolúciós történelem menne veszendőbe, ha ez az egyetlen faj kihalna - mondta a kutató.
   
A világ tengeriteknős-fajai közül hatot fenyeget a kihalás, a hetedik is gondban van, de a tudósoknak nincs elég adata a kategóriába sorolásához.
   

A hüllőket fenyegető legnagyobb veszély az egész világon az élőhelyeik pusztulása. A vadászat, az invazív, nem honos fajok szintén veszélyt jelentenek - mutatott rá Neil Cox, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) faji sokszínűséget értékelő osztályának vezetője.
   

Az erdős területeken élő hüllőkre, köztük a királykobrára nagyobb eséllyel leselkedik a kihalás, mint a sivatag lakóira, részben azért, mert az erdőkben nagyobb a valószínűsége az emberi pusztításnak - állapította meg a tanulmány.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!