Bőrünk bánja

2022.06.19. 09:20

A dohányzás újabb ijesztő hatására derült fény

Egy új kutatás szerint a nikotinnak a bőrünkre gyakorolt hatásai rosszabbak lehetnek annál, mint gondoljuk. Azok sincsenek biztonságban, akik elektromos cigarettát használnak.

Nem csupán a tüdőt öli meg a cigaretta. A dohányzás újabb ijesztő hatásra derült fény. 
Legyen szó aktív vagy passzív dohányzásról, közismert, hogy a cigaretta káros az egészségére. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a cigarettafüst a bőrt is károsítja. Ráadásul egy új kutatás szerint a nikotin bőrünkre gyakorolt hatásai még rosszabbak lehetnek, mint gondoltuk. Azok sincsenek biztonságban, akik elektromos cigarettát használnak – írja az Origo.
Az UC Riverside biológusai szerint a rákkeltő anyagnak nem kell bejutnia a tüdőbe, sőt, jelen esetben sérülést sem kell okoznia. Már azzal bőrkárosodást kockáztatunk, ha érintkezésbe kerülünk bármilyen, huszonnégy órán belül használt nikotintartalmú anyaggal, származzon az hagyományos vagy elektromos cigarettából. Az eredményeket a szakértők az Atmosphere című szakfolyóiratban ismertették.

– Azt találtuk, hogy a nikotin a bőrrel érintkezve késleltetheti a sebek gyógyulását, növelheti a bőrfertőzésekre való hajlamot az immunválasz csökkenése miatt, illetve oxidatív stresszt okozhat a bőrsejtekben– mondta Giovanna Pozeulos, a Riverside Egyetem munkatársa.
A tanulmány a hagyományos cigaretták dohányhevítő rendszerének (THS) illetve az e-cigik folyadékának veszélyeire koncentrált.

A kísérlet során a kutatók 24 órán át emberi bőrsejtekből készített modellt tettek ki a nikotinnak. A nikotinmennyiség megegyezett azzal amennyi egy hagyományos vagy e-cigarettából a környezetbe jut.

Kiderült, hogy már a rövid ideig tartó kitettségnek is sejtkárosító hatása van.

Szerencsére bőrünk képes regenerálódni, de a hosszú távú nikotinszennyezés már okozhat egészségkárosodást.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy 

a kisgyermekek, a már meglévő bőrbetegségben szenvedők és a nikotinnal szennyezett környezetben dolgozók különösen ki vannak téve a veszélyeknek.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!