Pusztulás

2022.06.17. 14:10

A kihalás szélére sodródott egy erszényesfaj

A dél-ausztráliai Kenguru-szigeten őshonos dunnartok az elvadult macskák és az élőhelyüket pusztító bozóttüzek miatt kerültek veszélybe.

 Az Adelaide-i Egyetem tudósainak pénteken megjelent munkája először bizonyította, hogy az ember által a kontinensre behurcolt és elvadult macskák pusztítják a dél-ausztráliai Kenguru-sziget egérméretű, húsevő erszényeseit.
A dunnartok már akkor a kihalás szélén álltak, amikor 2019/2020 úgynevezett fekete nyarának bozóttüzei elpusztították élőhelyük 98 százalékát. 

A tanulmány társszerzői, Louis Lignereux és Pat Hodgens most arra hívták fel a figyelmet, hogy a macskák tovább taszították a fajt a kihalás felé.
A kutatók 86 vadon élő macska gyomortartalmát elemezték 2020 februárja és augusztusa között. A macskákat befogták és elaltatták. Hét macskagyomorban 8 dunnart maradványait találták meg. 

Mivel a macska emésztési ideje rövidebb mint 36 óra, ezért az eredmények nagy jelentőségűek– mondták a tudósok. Először sikerült megerősíteni, hogy az elvadult macskák áldozatai közé tartoznak a dunnartok is, és az eredmények azt is mutatják, hogy a macskák hatékony vadászok, mivel alig maradt néhány a kis erszényesekből

 – magyarázta Lignereux.
 Egy márciusban megjelent tanulmány azt találta, hogy a macskák és a rókák összesen 2,6 milliárd állatot – köztük 1,4 milliárd emlőst – ölnek meg évente Ausztráliában.

Borítókép: Shutterstock
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!