Feltérképezték a DNS-ét

2022.06.10. 09:24

Száz éve kihaltnak hitt állatot találtak a Galápagos-szigeteken

Az immár hivatalosan is azonosított új egyed a Fernanda nevet kapta.

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak élve a Galápagos-szigeteken.

Az állat az első a Chelonoidis phantasticus fajból azóta, hogy egy 1906-os expedíción Rollo Beck felfedező egy hím példányt megpillantott.

Az immár hivatalosan is azonosított új egyed a Fernanda nevet kapta otthonáról, a nagyrészt feltáratlan Fernandina-szigetről, mely egy aktív vulkán a Galápagos-szigetcsoport nyugati részén.

Minden, amit a fajról tudtunk, arra utalt, hogy kihalt

– idézte a The Guardian online kiadása Stephen Gaughrant, a Princeton Egyetem ökológus-evolúcióbiológusát, a Communications Biology című tudományos lap csütörtökön megjelent új számában közölt tanulmány egyik vezető szerzőjét.

Amikor meglátták Fernandát, amint a szigetecske lávakövei közötti egy kis bozótosban sétált, felébredt a remény a tudósokban, hogy talán mégsem halt ki a phantasticus faj, de erről előbb DNS-vizsgálattal kellett bizonyosságot szerezni.

A Princeton kutatói mind az 1906-ban, mind a 2019-ben talált óriásteknős DNS-ét feltérképezték, és ugyanazon faj tagjaiként azonosították őket, amely szignifikánsan különbözik a szigetcsoport többi 13 óriásteknősfajától.

A Galápagos-szigetek minden óriásteknősfaját sebezhetőként vagy súlyosan veszélyeztetettként tartja nyilván a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, egy faj már kihalt.

Fernanda valószínűleg ötvenéves vagy idősebb, de az átlagos óriásteknősöknél kisebb, feltehetően a száraz vulkáni sziget gyér növényzete miatt

A zoológusok eleinte azt gondolták, hogy az 1906-os példányt vitték át a Fernandina-szigetre.

Noha a teknősök nem úsznak, nem ritka, hogy szélsőséges időjárási események szigetről szigetre szállítják őket, de az emberi beavatkozás sem elképzelhetetlen – mondta Gaughran.

A legvalószínűbb magyarázat, hogy egy teknős véletlenül került át a Fernandina-szigetre

– magyarázta.

Borítókép: Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium által közreadott kép egy több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj (Chelonoidis Phantasticus) egy példányáról, amelyre a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandina-szigeten találtak egy természetvédő csoport tagjai 2019. február 20-án. Fotó: MTI/EPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!