Elemi erő

2022.08.29. 17:00

Az Egyesült Államokban erdőtüzek és árvizek egyszerre okoznak katasztrófa-helyzetet

Josephine megyében kitelepítéseket kellett elrendelni a tűz terjedése miatt, délkeleten az árvizek pedig már Mississippi állam fővárosát fenyegetik. Az árvíz tetőzése mára várható.

Az északnyugati Oregon állam Csendes-óceánhoz közeli erdőségeit egy villámcsapás lobbantotta lángra augusztus 17-én. Oregon állam több területén összesen 30 helyen küzdenek a lángokkal. 

Josephine megyében az erős szél miatt egyetlen nap alatt megháromszorozódott a tűz által érintett terület nagysága, és megközelítette a 4500 hektárt. 

A körzeti rendőrség otthonaik elhagyására szólította fel a terület lakosait, életveszélyre hivatkozva. Ráadásul a mentőegységek sem biztos, hogy meg tudják közelíteni az otthonokat, ha azokat a lángok elérik. Kate Brown, Oregon kormányzója életbe léptette a tűz-vészhelyzeti tervet, ami anyagi forrásokat biztosít a lángok elleni védekezéshez.

Az ország délkeleti részén, Mississippi államban a rendkívüli áradások miatt kellett vészhelyzetet hirdetni. Az államot kettészelő Pearl folyó már számos házat és üzletet elöntött, több helyen kellett kitelepíteni a lakosságot. 

Az állam fővárosában Jacksonban a mai napra várják a folyó tetőzését, a két évvel ezelőtti árvízi szint közelében, ami azt jelenti, hogy a belváros utcáit is elönti majd a folyó.

Tate Reeves kormányzó szombaton hirdetett rendkívüli állapotot, és egyelőre arra szólította fel Jackson veszélyeztetett részein élőket, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására. 

A figyelmeztetés szerint üzleti és lakónegyedek is veszélyben lehetnek. A helyi hatóságok homokzsákokat osztottak ki a lakosoknak, és arra kérték őket, hogy azokkal vegyék körbe ingatlanjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!