Zarándokok tízezreit vonzza

2022.08.31. 14:00

Ismét korábbi fényében rendezik meg Ganésa ünnepét Mumbaiban

A korlátozások két éve után szerdától ismét korábbi fényében rendezik meg az indiai Mumbaiban a Ganés Csaturthi fesztivált Ganésa, az elefántfejű istenség földre érkezésének tiszteletére.

fesztivál csúcspontja, amikor a szobrokat körmenetben kísérik az Arab-tenger felé, ahol vízbe merítik őket

Forrás: AFP

Fotó: Punit Paranjpe

Az elmúlt két évben a koronavírus-világjárvány miatt a hatóságok korlátozták a fesztivál nagyságát és az istenség szobrainak méretét is. Idén azonban ismét legalább kilencméteresek az istenséget ábrázoló alkotások.

A tizenegy napos fesztivál hindu zarándokok tízezreit vonzza a tengerparti nagyvárosba.

A monumentális istenszobrokat a nehéz és könnyen törő agyag helyett párizsi gipszből készítik, a tartós és könnyű alapanyag révén a szobrok könnyen szállíthatók. Az alkotások többségét taligákon tolják a városnegyedekbe, ahol megrendelték őket, az utcai ünnepségekre, amelyeken hívők ezrei táncolnak órákon át.

A fesztivál csúcspontja, amikor a szobrokat körmenetben kísérik az Arab-tenger felé, ahol vízbe merítik őket. A gipsz környezetre gyakorolt hatása aggasztja a környezetvédőket, ezért a mumbai hatóságok a jövő évtől betiltják a gipszbálványokat. Idén azzal a feltétellel engedélyezték őket, hogy mesterséges tavakban merítik őket víz alá.

A bálványok jövője aggasztja azokat, akik belőlük élnek.

"Aki párizsi gipsszel dolgozik, könnyen éhen halhat. Sokan jönnek ide a (bihári) falvakból, ahol nem találnak munkát" - aggódott Bharat Maszukár kézműves, aki négy évtizede készíti a tarkára festett agyag- vagy gipszszobrokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!