Minőség és mennyiség

2022.08.14. 18:00

Kína világelső a tudományos publikációk terén

A világ tudományos tanulmányainak 23,4 százalékát publikálta Kína 2018 és 2020 között, ezzel megelőzte az Egyesült Államokat - írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Illusztráció

Forrás: 123RF

A japán Nemzeti Tudományos és Technológiai Politikai Intézet (NISTP) által közzétett jelentés szerint jelenleg Kína publikálja a legtöbb tudományos kutatást évente, a listán az USA és Németország követi őt. A felmérés a 2018 és 2020 közötti számadatokon alapul.

A japán NISTP-jelentésből többek között az is kiderült, hogy a világ legtöbbet hivatkozott 1 százaléknyi tudományos publikációjának 27,2 százalékát a kínai kutatások teszik ki. A tudományos életben általánosan használt mérőszám a hivatkozások száma.

Kína évente átlagosan 407 181 tudományos cikket publikált, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, amely 293 434 cikket tett közzé.

Kína leginkább az anyagtudomány, a kémia, a mérnöki tudományok és a matematika területén végzett kutatásokat, míg az amerikai kutatók a klinikai orvostudomány, az élettudományi alapkutatások és a fizika területén voltak termékenyebbek.

A beszámoló szerint az Egyesült Államok még mindig többet költ kutatásra és fejlesztésre a vállalati és az egyetemi szektorban, mint bármely más ország.

 

Kína a világ egyik legkiemelkedőbb országa a tudományos publikációk mennyiségét és minőségét tekintve egyaránt

 

- emelte ki Kuroki Sinicsi, a Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség munkatársa a Nikkei Asia című lapnak tett interjújában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!