Talány

2022.08.01. 12:05

Titokzatos lyukakat találtak az Atlanti-óceán fenekén

A lyukakat a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) kutatóhajója, a Okeanos Explorer fedezte fel. Egyelőre a tudósok nem találtak magyarázatot arra, hogy miként jöttek létre az üregek.

Az Okeanos Explorer a Közép-atlanti-hátságot vizsgálja; a tengerfenék egy nagyrészt feltáratlan területét, amelyen egy hatalmas víz alatti hegység található. A kutatócsoport feltérképezi az óceánfeneket, és tanulmányozza a korall- és szivacsközösségeket. A NOAA gyakran élőben közvetíti a hajó távirányítással működő járművének merüléseit. Egy ilyen merülés során filmezték le a furcsa képződményeket.

A lyukak létezéséről először szombaton értesültek a szakemberek. 

Elmondásuk szerint 

olyanok, mintha ember hozta volna létre őket, a mellettük lévő üledékhalmok azonban ásásról árulkodnak. Arról nincs információ, milyen lény képes ilyen formájú lyukakat ásni, ahogy azt sem vizsgálták még, mi rejtőzik valójában a lyukak mélyén.

A NOAA szerint hasonló lyukakat korábban is láttak már a térségben, keletkezésükre egyelőre nincs magyarázat. A kutatók hamarosan alaposabban is tanulmányozzák a képződményeket.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!